Ρεπορτάζ SKAI σχετικά με την μετάδοση ιλαράς

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα το πρωί (17/1) σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού SKAI σχετικά με την μετάδοση ιλαράς σε προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και πιο συγκεκριμένα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αναφέρθηκαν από την ρεπόρτερ Μαρία Βούσουλα «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η κύρια αιτία των πρόσφατων κρουσμάτων ιλαράς στο νοσοκομείο είναι οι καταυλισμοί Ρομά.

Το ρεπορτάζ το οποίο έλαβε χώρα στην εκπομπή «Τώρα» της κ. Άννας Μπουσδούκου, ανέφερε ότι για την μετάδοση της «ξεχασμένης» αυτής ασθένειας οι καταυλισμοί Ρομά αποτελούν τους βασικούς υπευθύνους για τα περισσότερα από τα χίλια κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί σε όλη τη χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ρεπόρτερ μάλιστα επικαλέστηκε ως πηγή της πληροφορίας της συνομιλία της με τον γιατρό του Ευαγγελισμού κ. Ηλία Σιώρα.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ως βασικός υπεύθυνος για την πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά και προασπίζοντας τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματά τους, ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Τόσο η Διοικήτρια κ. Γκουλάκη-Μητσάκη όσο και η Διευθύντρια του νοσοκομείου κ. Νίκα μας ανέφεραν ρητά  ότι, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ της κ. Βούσουλα, δεν έχει διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα της ασθένειας στο νοσοκομείο προέρχονται από καταυλισμούς Ρομά, ούτε υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία που να επαληθεύει τον ισχυρισμό αυτό.

Επιπλέον σε επικοινωνία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με τον γιατρό κ. Ηλία Σιώρα τον οποίο επικαλείται ως πηγή των πληροφοριών του το ρεπορτάζ, ο κ. Σιώρας διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατά την επικοινωνία του με την κ. Βούσουλα ανέφερε τους Ρομά ως βασικούς υπεύθυνους των πρόσφατων κρουσμάτων, προσθέτοντας ότι επισήμανε στην ρεπόρτερ τον κίνδυνο της ασθένειας για το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε καμία συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού και επισημαίνοντας ότι θα «ήταν πολύ ρατσιστικό να στοχοποιηθεί μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, προς ενημέρωση και πρόληψη της ιλαράς, είχε συντονίσει από τα τέλη Αυγούστου 2017, εμβολιασμούς σε πανελλαδική κλίμακα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι εμβολιασμοί μάλιστα έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος των Ρομά πληθυσμών σε πανελλήνια εμβέλεια. Αν λοιπόν ίσχυαν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ τα κρούσματα στους καταυλισμούς Ρομά θα είχαν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας, κάτι το οποίο δεν υφίσταται.

Παρόμοιες πρακτικές εγείρουν πολύ σοβαρό ηθικό και πρακτικό ζήτημα, καθώς δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι οι Ρομά αποτελούν τους υπεύθυνους για παραλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις οποίες δεν σχετίζονται καθόλου. Επιπλέον συνειρμικά και υποσυνείδητα δημιουργούν στην κοινή γνώμη την εντύπωση της «παρίας» για τους Ρομά πληθυσμούς και τις κοινότητές τους, συμβάλλοντας περαιτέρω στον διαχωρισμό και πολλαπλό αποκλεισμό τους σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στοχοποιόντας και δυσχεραίνοντας την κοινωνική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία εντείνοντας την αθιγγανοφοβία και τον ρατσισμό, τα οποία με την σειρά τους επιφέρουν αναρίθμητες και πολύπλευρες δυσκολίες στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων των Ρομά κοινοτήτων στην χώρα καθώς και της προσπάθειας αναβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου.

Advertisement

Posted

in

by

Tags: