Δηλώσεις του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Θανάση Δαβάκη

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Δαβάκη εναντίον των κοινοτήτων των Ελλήνων τσιγγάνων, προϊόν ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων και αναχρονισμού.

Το να εκφράζονται τέτοιες αντιλήψεις το έτος 2018 και μάλιστα από εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και έντονο προβληματισμό.

Σε απόψεις σαν και αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια που οι κοινότητες Ελλήνων Ρομά παραμένουν στο περιθώριο και γίνονται καθημερινά θύματα έντονου ρατσισμού και πολλαπλού αποκλεισμού.

Υπάρχει έντονο κενό, κατασπατάληση πόρων και εγκληματική καθυστέρηση στο να καταλήξει η επίσημη πολιτεία αλλά και οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι φορείς αυτοδιοίκησης σε ένα ενιαίο, σύγχρονο, δημοκρατικό, διαφανή και άμεσα υλοποιήσιμο σχεδιασμό καθώς και στην εφαρμογή των ορθών εκείνων πολιτικών προκειμένου να σημειωθούν τα πρώτα θετικά βήματα στην μακρά και επίπονη πορεία ένταξης και ενσωμάτωσης της ευάλωτης αυτής ομάδας της ελληνικής κοινωνίας.

Αντί τα προβλήματα της Ρομά κοινότητας να αποτελούν ζήτημα κομματικών αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών επικοινωνιακών ανακοινώσεων, θα έπρεπε να αποτελέσουν το κεντρικό θέμα μιας σοβαρής, στοχευμένης και διακομματικής διαβούλευσης από κοινού και σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας των Ρομά και το αντιπροσωπευτικότερο όργανό τους, την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο πρόκειται για περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης και σύγχρονου ολοκαυτώματος, τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ώρα ευθύνης και συλλογικής δράσης. Χαιρετίζουμε τέλος την επίσημη καταδίκη του συμβάντος από τον Πρόεδρο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Advertisement

Posted

in

by

Tags: