Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Ημερομηνία: 3/8/2018

Εκδήλωση: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

2 Αυγούστου 2018 – Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ρομά, η οποία έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης, 2 Αυγούστου, η οποία για πρώτη φορά τιμήθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όλα τα μέλη της Συνομοσπονδίας πανελλαδικά, ήτοι οι ηγεσίες των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλόγων και Ομοσπονδιών Ρομά από όλη την χώρα, φορείς της πολιτείας, της εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, όπως και πολλοί απλοί πολίτες.

Η εκδήλωση μνήμης στο κατάμεστο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους εκκλησιαστικούς φορείς, συγκεκριμένα τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Αρχιμανδρίτη κ. Τσόρβα Ισίδωρο εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδας.

Χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου καθώς και ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης.
Εκ μέρους της Προεδρίας της Βουλής χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Χριστοδουλοπούλου Αναστασία.

Στη συνέχεια το λόγο προς χαιρετισμό πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ο κ. Λεβέντης πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Βορίδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κεγκέρογλου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Λαμπρούλης εκ μέρους του Κ.Κ.Ε και ο κ. Χαρόπουλος εκ μέρους του Ποταμιού.

Τους χαιρετισμούς έκλεισαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης Γεώργιος καθώς και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Παλιού Αικατερίνη.

Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης. Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας κ. Πάντζος Βασίλειος, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για την τσιγγάνικη κοινότητα σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ρομά, η οποία ως ιστορικό γεγονός δεν αποτέλεσε μεμονωμένο γεγονός αλλά την αποκορύφωση μίας μακραίωνης πορείας διαχωρισμού, ρατσισμού και διωγμών.

Η Γενοκτονία των Ρομά, όπως και η τσιγγάνικη φυλή παρέμεναν στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας μέχρι πρόσφατα, το 2015, όταν θεσμοθετήθηκε η Ημέρα Μνήμης, η οποία έστω και αργά έρχεται να αποκαταστήσει μία τεράστια ιστορική αδικία και παράλειψη.

Ο κ. Πάντζος επισήμανε ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία και οι Έλληνες Ρομά θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τα ιδανικά τους, την ισοπολιτεία, τις δημοκρατικές αρχές και την αλληλεγγύη, προκειμένου να αποκλειστεί στο μέλλον το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες της Γενοκτονίας των Ρομά θηριωδίες, αλλά και για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά όλες οι μορφές αποκλεισμού, μίσους και προκατάληψης τις οποίες βιώνει διαχρονικά η τσιγγάνικη φυλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά κ.Γιάντσιου Αικατερίνη, επισήμανε ότι είναι ακόμα και μετά από τόσες δεκαετίες δύσκολο να πιστέψει κανείς πως κατάφερε να θριαμβεύσει η παράνοια, αλλά και στο γεγονός ότι η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης αποτελεί μία δήλωση ότι η φριχτή αυτή θηριωδία δεν μένει στη λήθη της ιστορίας και ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Παρά τις διαφορετικότητες που μας διέπουν ως κοινωνίες, τα κοινά που υπάρχουν είναι πολύ περισσότερα και ουσιώδη από τις διαφορές επεσήμανε η κ. Γιάντσιου η οποία κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην εξαθλίωση και τον αποκλεισμό των Ρομά κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι, Ρομά και μη Ρομά, να είναι συνοδοιπόροι.

Τις κεντρικές ομιλίες έκλεισε ο κ. Λυγερός Νικόλαος, στρατηγικός αναλυτής και καθηγητής Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα θέματα των Γενοκτονιών αλλά και της Ρομά κοινότητας ιδιαίτερα. Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε ενδελεχώς στο φριχτό περιστατικό της 2ας Αυγούστου 1944 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, με την θανάτωση 3000 Τσιγγάνων από τους ναζί, το γεγονός στη μνήμη του οποίου θεσμοθετήθηκε η Ημέρα Μνήμης πανευρωπαϊκά. Υπογράμμισε επίσης την εν γένει στάση που επιλέγουν οι ίδιες οι κοινωνίες να τηρήσουν σε θηριωδίες όπως η Γενοκτονία των Ρομά, προσθέτοντας ότι είναι εν τέλει χρέος τους να επιλέξουν ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την λήθη.

Με το πέρας των κεντρικών ομιλιών ακολούθησε η προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ από το αρχειακό υλικό της Ε.Ρ.Τ. σχετικά με τη Γενοκτονία των Τσιγγάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Πάραλος» υπό τη διεύθυνση του κ. Ελευθέριου Καλκάνη, η οποία εκτέλεσε έργα των Κ. Σαμσαρέλου, Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι, καθώς και των διάσημων Τσιγγάνων μουσικών Θανάση Βασιλόπουλου και του Κώστα Χατζή.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, δικηγόρος Αθηνών κ. Ηλίας Γιαννόπουλος.

Η επιτυχία της χθεσινής τελετής μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον τεράστιο αγώνα που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχουμε σαν Συνομοσπονδία ξεκινήσει, προκειμένου, με την συνεργασία και την αρωγή της πολιτείας και των Ρομά πληθυσμών να αντιμετωπιστούν με τρόπο ουσιώδη και ολιστικό όλα τα μεγάλα ζητήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τσιγγάνικη κοινότητα της χώρας μας.

Μας αφήνει επιπλέον μία αίσθηση δικαίωσης για την προσπάθειά μας για μία θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους.

Η Ελλάν Πασσέ θέλει να εκφράσει τις θερμές τις ευχαριστίες σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης, καθώς και την Βουλή των Ελλήνων για την υποστήριξή της, την Κ.Ε.Δ.Ε, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, καθώς και την ΕΡΤ και το Πρώτο Πρόγραμμα που αποτέλεσαν τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.