Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ρομά

Ημερομηνία:  2/8/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:  Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ρομά

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» τιμά στις 2 Αυγούστου τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ημέρα Μνήμης τιμά τον «Αφανισμό» («Ποράιμος») των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης των Ρομά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο-φρικαλέο θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα Μνήμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2015.

Στόχος μας είναι η θεσμική καθιέρωση και στην χώρα μας καθώς και η ανάδειξη της Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά, ως μία ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ου αιώνα. Μία ημέρα που θα υπενθυμίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο ρατσισμός και το μίσος για τη διαφορετικότητα, ο φυλετικός και κοινωνικός διαχωρισμός και ο σκοταδισμός. Το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά

Advertisement

Posted

in

by

Tags: