πρόληψη κατά της πανδημίας στους καταυλισμούς Ρομά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας στους καταυλισμούς Ρομά, ζητά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»

Με σημερινή κατεπείγουσα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών και κοινοποίηση μεταξύ άλλων στον Πρωθυπουργό της Χώρας και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοιού στους 86 καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

Στην επιστολή αυτή, που συνυπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος τονίζεται ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν χιλιάδες Έλληνες Τσιγγάνοι σε περίπου 86 σημεία της χώρας αλλά και σε πολλά περισσότερα, σε μεικτούς καταυλισμούς, είναι άθλιες και απάνθρωπες, χωρίς νερό, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ρεύμα, ενώ τις περισσότερες φορές οι περιοχές μετατρέπονται σε άτυπες χωματερές. Οι βασικές υποδομές εκείνες που διαθέτει κάθε νοικοκυριό, ώστε να μπορέσουν να ακολουθηθούν οι κανόνες υγιεινής που επιτάσσει ο ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, δεν υφίστανται σε όλες αυτές τις παραγκουπόλεις και τις φαβέλες.

Μέτρα που προτείνονται είναι, μεταξύ άλλων:

-Να διεξαχθεί άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

-Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά μελών της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καθώς και τους άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

-Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.

Η  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητά από την Πολιτεία να δράσει συντεταγμένα και να ενισχύσει τους κατά τόπους Δήμους στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των νόμιμων υποχρεώσεών τους.

Οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.

Επισημαίνει παράλληλα ότι χρειάζεται και η συνεργασία της Εκκλησίας για την παραχώρηση ξενώνων ή άλλων δομών φιλοξενίας.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητά επίσης από την Πολιτεία :

-Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.

-Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

-Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας των Δήμων.

-Γενικότερα να παρθούν τα όποια προσήκοντα μέτρα η Πολιτεία θα κρίνει για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στους καταυλισμούς των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ παραμένει στη διάθεση της Πολιτείας και της Εκκλησίας  για να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειές τους.

                                                                                                          Αθήνα,  20/3/2020

Advertisement

Posted

in

,

by