Στήριξη των πληγέντων Ρομά από την κακοκαιρία «Ιανός»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” δραστηριοποιείται για τη στήριξη των πληγέντων Ρομά από την κακοκαιρία «Ιανός» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ – ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός».

Σε εξαιρετικά δύσκολη, άνευ προηγουμένου, κατάσταση βρίσκονται και οι οικογένειες Ρομά που διαμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα, στον παλιό Οικισμό Σοφάδων καταστράφηκαν ολοσχερώς τα καταλύματα 140-150 οικογενειών, που εδρεύουν πάνω στο ποτάμι, ενώ στη Μαύρικα Καρδίτσας έχει πληγεί ολόκληρος ο οικισμός, που αποτελείται από 1.000 οικογένειες περίπου. Ως αποτέλεσμα, έχουν μείνει χωρίς στέγη και οικοσκευές, ενώ μέρος των καταλυμάτων τους έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Χρήζουν άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας και λήψης μέτρων περίθαλψης και σίτισης. Επίσης, εν μέσω πανδημίας επιτακτική είναι η ανάγκη μέτρων προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης. 

Η παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, καθώς οι ομάδες αυτές των Ρομά συμπολιτών μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης και την εκπόνηση μέτρων στήριξης και στρατεύεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πληγέντες. Ωστόσο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσης και εξειδικευμένης ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα, απηύθυνε επείγον αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ακριβή καταγραφή της κατάστασης και παροχή εξειδικευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη των Ρομά της περιοχής. Τέλος, κλιμάκιο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ υπό τον Πρόεδρο κ. Πάντζο θα πραγματοποιήσει αυτοψίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές εντός του επόμενου τριημέρου για να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και αναμένει την αρμόζουσα προσοχή και δράση από όλους τους αρμόδιους.

Με τιμή, Δ.Σ. ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Advertisement

Posted

in

by

Tags: