ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Στην ωραιότερη αυλή της Θεσσαλονίκης και με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» του Γιώργου Τσιτιρίδη από τις Εκδόσεις Μέθεξις. 

Την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2021 λίγο μετά τις 19:00 στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης ο νέος συγγραφέας μαζί με τους ομιλητές της εκδήλωσης υποδέχτηκαν εγκάρδια γνωστούς και φίλους και  συνομίλησαν μαζί τους για το βιβλίο. 

Ο επίσης συγγραφέας κ. Τέλλος Φίλης, ως συντονιστής της εκδήλωσης,  υποδέχθηκε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα τον κόσμο, τους επισήμους, καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Προς μεγάλη του έκπληξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «είναι από τις ελάχιστες φορές που σε βιβλιοπαρουσίαση  παρίστανται δήμαρχοι πόλεων και με μεγάλη μου χαρά βλέπω τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης  κοντά μας και τον καλώ στο βήμα…». Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου από μικροφώνου συνεχάρη τον συγγραφέα για την εξαιρετική αυτή έκδοση  ενώ επισήμανε την ανάγκη για την προσήλωση της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά στην εκπαίδευση ως το κύριο όπλο για την πλήρη ένταξή τους.  

Ο συγγραφέας  του βιβλίου κ. Γιώργος Τσιτιρίδης αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο και για την παρουσία του και για τα καλά του λόγια έκανε μια πρώτη εισαγωγή, βαθιά συγκινημένος, λέγοντας τα εξής:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος που βλέπω σήμερα εδώ αγαπημένα μου πρόσωπα και καλούς φίλους να μοιράζονται μαζί μου αυτό το νέο βήμα στην επαγγελματική μου ζωή. Είχα την τύχη να βρεθούν στο διάβα μου, άνθρωποι εξαιρετικοί που με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια τους κατάφερα να καταγράψω σημαντικά κομμάτια της ιστορίας των Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης και θέλω να κάνω ξεκάθαρο στο αναγνωστικό κοινό το εξής: όλοι οι Ρομά δεν είναι ίδιοι, έχουν διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικές ανάγκες, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικά βιώματα… Θεώρησα χρέος μου να καταγράψω την εμπειρία μου ζώντας μαζί τους, να μοιραστώ μέσα από το βιβλίο μου τα ήθη, τα έθιμα, τους θρύλους, τις παραδόσεις και τις μοναδικές τους ιστορίες μέσα από τα δικά τους μάτια κι όχι ως ένας ξένος παρατηρητής. Ευαρεστώ όλους όσους με βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Γιαννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, η οποία μίλησε για τη μεγάλη φιλία που τη δένει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τσιτιρίδη και πως αυτή η σχέση τους υπήρξε κομβικής σημασίας στο να καταγραφεί για πρώτη φορά η ιστορία των Τσιγγάνων του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης. Τέλος, σημείωσε ότι αρκετό από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο αντλήθηκε από το αρχείο του συλλόγου και δόθηκε από καρδίας από την ίδια. 

Επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός σε όλους για το έργο του,  Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, Ιδρυτής του Φάρου του Κόσμου. Ο ιερέας  συνεχάρη τον φίλο και συνοδοιπόρο του κ. Γ. Τσιτιρίδη και εξιστόρησε την κοινή τους πορεία τα τελευταία χρόνια στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ακόμα τη βοήθεια του συγγραφέα στο έργο του Φάρου του Κόσμου και ανέφερε τις επιτυχίες των παιδιών του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  

Ο  επόμενος ομιλητής, κ. Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Α.Π.Θ. για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να βρεθεί στην εκδήλωση. Έστειλε το μήνυμα του, το οποίο αναγνώστηκε και μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής :

«Ένα έργο όπως το βιβλίο του φίλου μου Γιώργου Τσιτιρίδη «οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» είναι έργο που πρέπει να διαβαστεί και από τους Ρομά, αλλά και από τους μη Ρομά που ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους μας που ζουν δίπλα μας.  Προσφέρει πολλά σε όσους θέλουν να δουν τους Ρομά μέσα από την δικιά τους οπτική γωνία κι όχι σαν εξωτερικοί ερευνητές. Συγχαίρω τον συγγραφέα για την εθνογραφική του μελέτη και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες». 

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Τσιάκαλος, νομικός και διεθνής εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και Σύμβουλος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, ο οποίος  εισήγαγε το κοινό στα ενδότερα του βιβλίου με μια λεπτομερέστατη ανάλυση. Συνεχάρη τον συγγραφέα για αυτό το έργο και εξήρε την προσφορά του στην μελέτη του πεδίου της ανθρωπολογίας και ιστορίας των Ρομά. 

Ο συγγραφέας λίγο πριν το κλείσιμο διάβασε τα μηνύματα των κ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ και κ. Βασίλη Πάντζου, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Ο κ. Χάγουελ μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην HIRA και επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής για την Γενοκτονία των Ρομά  στον λόγο του συνεχάρη τον κ. Τσιτιρίδη και αναφέρθηκε στην ανάγκη προβολής τέτοιων προσπαθειών.

Ο κ. Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συνεχάρη με τον γραπτό του λόγο τον συγγραφέα και τόνισε την σημαντικότητα της έκδοσης βιβλίων που αφορούν τους Ρομά της Ελλάδας, καθώς έτσι αποτυπώνεται η μακροχρόνια παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο και η κοινωνικό-οικονομικό-πολιτισμική συνεισφορά στα δρώμενα της χώρας. Εκτός του μηνύματος του προέδρου της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης  με τον επιστημονικό της συνεργάτη κ. Γιάννη Μάντζα ο οποίος συνεχάρη επίσης τον φίλο και συγγραφέα και του εξέφρασε τη στήριξη σύσσωμου του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά.  

Ανάγνωση ομιλίας του Προέδρου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από τον Γ. Τσιτιρίδη

Ο  κ. Τσιτιρίδης κλείνοντας την εκδήλωση ζήτησε από όλους να πλησιάσουν και να  συνομιλήσουν μαζί του ώστε να γνωρισθούν περαιτέρω, ενώ υπέγραψε και πολλά βιβλία αναγνωστών που έμειναν στο τέλος της εκδήλωσης για να αγοράσουν βιβλία με την υπογραφή και την ξεχωριστή αφιέρωση του συγγραφέα. 

Συντάκτης κειμένου – φωτορεπορτάζ κ. Γιάννης Μάντζας