ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ

Στα 5 χρόνια πορείας το πρώτο τριτοβάθμιο και αντιπροσωπευτικότερο όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Τσιγγάνων, που προέκυψε μέσα από συλλογικές καταστατικές και δημοκρατικές διαδικασίες άνοιξε τον δρόμο στον εκδημοκρατισμό, τον εκσυγχρονισμό και την «κάθαρση» σε επίπεδο εκπροσώπησης.

Η καθημερινή επαφή με το πεδίο και η σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ίδιων των Ρομά τόσο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όσο και για την συμμετοχή τους στη δημόσια σφαίρα και στα κοινά χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος δείχνει να κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Η πολιτισμική αφύπνιση των ίδιων των Ρομά, η αναγωγή της εκπαίδευσης σε μείζονος προτεραιότητας ζητούμενο, η ολιστική επιτέλους προσέγγιση των προβλημάτων στέγασης, απασχόλησης, πρόσβασης στις δομές υγειάς και στη δικαιοσύνη, το φρένο στον ρατσισμό, στη ρητορική του μίσους και στη μισαλλοδοξία σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου για τους Ρομά είναι τα πρώτα «δώρα» του συναρπαστικού αυτού πενταετούς αγώνα.

Έχουμε ακόμα να κάνουμε πάρα πολλά. Οντότητα και διάσταση μας δίνουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι, καθηλωμένοι στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ακραία φτώχεια. Η προσπάθεια κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς (για 40 και πλέον χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας βανδαλίζονται και κλέβονται άπειροι πόροι), η μάχη κατά της απόπειρας εξαγοράς συνειδήσεων καθώς και η απαραίτητη επιτέλους γνώση του τσιγγάνικου ζητήματος σύμφωνα με τα πορίσματα της εθνολογικής και ανθρωπολογικής επιστήμης παραμένουν τα πεδία του αγώνα μας για το επόμενο διάστημα. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ

Advertisement

Posted

in

by

Tags: