ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ  ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SASAS JEKHVAR JEKH

Στο Πλάουεν της Γερμανίας  πραγματοποιήθηκε η τελευταία  συνάντηση εργασίας  η οποία  έκλεισε τον πρώτο κύκλο του έργου «Sasas Jekhvar Jekh», που πραγματοποιείται στα πλαίσια του ERASMUS+.

Από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου, εταίροι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία,  τη Ρουμανία και την Τουρκία, συναντήθηκαν και ολοκλήρωσαν το τελευταίο στάδιο του πρώτου κύκλου του έργου «Sasas Jekhvar Jekh», που είχε ως στόχο τη συλλογή  των καλύτερων τσιγγάνικων παραμυθιών στην Ευρώπη. 

Τσιγγάνικα Παραμύθια (θρύλοι, μαγικά, αιτιολογικά, ανέκδοτα, παραμύθια με ζώα) που μεταδόθηκαν σε βάθος πολλών ετών, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, από την μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη, συλλέχθηκαν στα πλαίσια μια ευρωπαϊκής συνεργασίας  για πρώτη φορά, καταγράφηκαν και μέσω ψηφοφορίας επιλέχθηκαν τα καλύτερα, τα οποία  στην δεύτερη φάση του προγράμματος θα εκδοθούν σε ένα ευρωπαϊκό δίγλωσσο εικονογραφημένο βιβλίο.

Στη συνάντηση  εταίρων, ανακοινώθηκαν τα σαράντα καλύτερα παραμύθια  που επιλέχθηκαν μέσω της ψηφοφορίας των εταίρων μεταξύ των εκατόν εβδομήντα που είχαν συνολικά καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το βιβλίο με τα τσιγγάνικα ευρωπαϊκά παραμύθια θα εκδοθεί στα ελληνικά και στη ρομανί με το πέρας της ολοκλήρωσης του δεύτερου κύκλου του προγράμματος με στόχο να διαδοθεί μέσω αυτής της καταγραφής τόσο ο πολιτισμός των Ευρωπαίων Ρομά όσο και η γλώσσα ρομανί σε κάθε μια από τις οχτώ συμμετέχουσες χώρες. 

Η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα με την ΠΑΝΟΣΕΡ, την οποία  εκπροσώπησαν ο επιστημονικός της συνεργάτης Γιάννης Μάντζας και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σαββίδης από τον «Φάρο του Κόσμου», ο οποίος ενημερώθηκε για την προοπτική εικονογράφησης του βιβλίου από τον ίδιο καθώς και από άλλους καλλιτέχνες Ρομά.

Advertisement

Posted

in

,

by

Tags: