ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Τσαΐρια Θεσσαλονίκης, Νοέμβριος 2019

   Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) για δεύτερη φορά σε 1.5 χρόνο δικαιώνει τους Τσιγγάνους και απαγορεύει κάθε παράνομη εκδίωξη από τη Διοίκηση εάν πριν δεν έχει βρεθεί ολοκληρωμένη λύση για τη μετεγκατάστασή τους.

   Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας φωνάζει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους αδύναμους, έρχεται το ΕΔΔΑ να δικαιώσει εκ νέου το πιο «αδύναμο κύτταρο» της ελληνικής κοινωνίας, τους Έλληνες Ρομά. Με νέα απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου βάζει τέλος στις παράνομες εξώσεις  των Ρομά από την περιοχή Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

   Μετά τον Ασπρόπυργο και την απόφαση «Αναστασοπούλου και λοιποί κατά Ελλάδας» (10/07/2020), ακόμα μια νίκη  επιτεύχθηκε για τους Ρομά στα Τσαΐρια, με την προχθεσινή απόφαση «Ζερελίγκα και λοιποί κατά Ελλάδας» (08/02/2022).

   Η νέα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαίωσε τις οικογένειες που διαβιούν στην περιοχή Τσαΐρια τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, αφού δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Κοινότητας, ακυρώνοντας την έξωση τους.

Δικαστικό ιστορικό…

   Ο οικισμός Ελλήνων Ρομά Περαίας ή αλλιώς  περιοχή «Τσαΐρια» κατοικείται για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 την περιοχή εγκατέλειψαν εκατοντάδες Ρομά εξαιτίας πυρκαγιάς που προκλήθηκε εντός του οικισμού και κατόπιν της εισαγγελικής απόφασης για εκκένωση του. Από τις διακόσιες και πλέον οικογένειες στην περιοχή απέμειναν γύρω στις τριάντα. Τον επόμενο μήνα, Οκτώβριο του  2019, εκδόθηκε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των εναπομεινάντων κατοίκων του οικισμού από τον δήμαρχο του Δήμου Θερμαϊκού. Τον Μάρτιο του 2020 με την υπ’ αριθμ. 81/2020 απόφαση του το  Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης  έκρινε καταχρηστική την άσκηση διοικητικής αποβολής του οικισμού από το Δήμο Θερμαϊκού, χωρίς να επιλυθεί πρωτύτερα το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων.

   Δυο χρόνια μετά, το Εφετείο Θεσσαλονίκης (σ.σ. 07/02/2022) μετά από έφεση του Δήμου σε αντίθεση με την απόφαση του Ειρηνοδικείου αποφάσισε υπέρ της διοικητικής αποβολής του οικισμού.

   Οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας  εξαντλήσει όλα τα πρόσφορα εσωτερικά ένδικα μέσα χωρίς να δικαιωθούν, προχώρησαν σε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (σ.σ. 08/02/2022) καταθέτοντας αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας  ζητώντας να εξετασθούν με απόλυτη προτεραιότητα, όπως και έγινε. Η απόφαση του ΕΔΔΑ δικαιώνει τους Ρομά της περιοχής αφού αποφάσισε την μη απομάκρυνση τους από την περιοχή μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Μέχρι τότε οι ίδιοι οι Έλληνες Ρομά κάτοικοι της περιοχής και το Ελληνικό Κράτος υποχρεούνται να βρουν εναλλακτική λύση για την στέγαση τους, με προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν ως τις 16 Φεβρουαρίου 2022.

   Το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συμπυκνώνεται στη φράση: «Δεν μπορείς να διώξεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από μια περιοχή χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει τον τόπο που θα μετεγκατασταθούν σε ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, καθώς η βίαιη αποβολή τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για αυτούς καθιστώντας δυσχερέστερες τις συνθήκες διαβίωσης τους με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όλων, ιδίως των ηλικιωμένων και των παιδιών». Σημειώνεται ότι το ίδιο σκεπτικό είχε και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης η οποία εφεσιβλήθηκε στο Εφετείο.

Δράσεις ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

   Η απόφαση αυτή έρχεται να δικαιώσει τις άοκνες προσπάθειες της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ η οποία συμμετέχει ενεργά από την πρώτη στιγμή της σύστασής της στην ανάδειξη του μείζονος στεγαστικού ελλείμματος μεγάλης μερίδας των Ελλήνων Ρομά, αναζητώντας και πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για την ανεύρεση βιώσιμης λύσης.

   Η πρώτη επίσκεψη ειδικού κλιμακίου στην περιοχή Τσαΐρια πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 02/11/2019, όπου με επικεφαλής την πρόεδρο της Ε.Ε.Δ.Α. κ. Μαρία Γαβουνέλη, την οποία συνόδευσαν ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ κ. Βασίλης Πάντζος, ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Σαμπάνης, ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, ο Πατήρ Αθηναγόρας Λουκατάρης από το «Φάρο του κόσμου», οι οποίοι  συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους  μετά την ακατανόητη απόφαση του δημάρχου να στείλει μπουλντόζες, που κατεδάφισαν πάνω από πενήντα παράγκες αφήνοντας εκατό και πλέον οικογένειες κυριολεκτικά στο δρόμο.  Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε συντονισμό ενεργειών και με πρωτοβουλία του κ. Πάντζου καλύφθηκε μέρος των δικαστικών εξόδων του τρίχρονου δικαστικού αγώνα που ακολούθησε μέχρι την προχθεσινή δικαίωση από το ΕΔΔΑ.

Ασπρόπυργος

   Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2020 η νομική υπηρεσία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με εισήγηση του επικεφαλής της κ. Ηλία Γιαννόπουλου, δικηγόρου Αθηνών προχώρησε σε  προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ -Στρασβούργο) αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

   Με μέριμνα της  Νομικής Υπηρεσίας της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ υποβλήθηκε  αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων στο ΕΔΔΑ. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές να απέχουν από την απάνθρωπη και παράνομη εκδίωξη και κατεδάφιση των οικιών των συνανθρώπων μας, έως ότου μεριμνήσει το Ελληνικό Κράτος για μετεγκατάστασή τους σε ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

   Τα μέλη του ΔΣ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας  Ελλήνων Ρομά και ο Πρόεδρος της, κ. Βασίλης Πάντζος, χαιρετίζουν τις  αποφάσεις του ΕΔΔΑ, τόσο για τον Ασπρόπυργο όσο και για τα Τσαΐρια και θεωρούν ότι αποτελούν δεδικασμένο που θα αποτρέψει παρόμοιες και παράνομες διοικητικές αποβολές σε άλλες περιοχές της χώρας όπου διαβιούν Έλληνες Ρομά, χωρίς προηγουμένως να έχει βρεθεί λύση μετεγκατάστασής τους.

Ασπρόπυργος Αττικής, Ιούλιος 2020
Advertisement

Posted

in

by

Tags: