Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αθήνα 16/12/2022

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Το περιστατικό του θανάσιμου πυροβολισμού του δεκαεξάχρονου Ρομ από Αστυνομικά όργανα στην Θεσσαλονίκη, πέραν του πένθους που έφερε στην Κοινότητα των Ρομά αλλά και σε όλη την ενσυναίσθητη Ελληνική κοινωνία, έφερε για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το θέμα της βαθιάς κοινωνικής ανισότητας σε βάρος μεγάλου τμήματος της Κοινότητας των Ελλήνων πολιτών καταγωγής Ρομά.

Η ασύμμετρη αντιμετώπιση ενός περιστατικού παραβατικότητας χαμηλής έντασης από τα αστυνομικά όργανα με τρόπο που ξεπέρασε το όριο της αστυνομικής πρακτικής και μετατράπηκε σε αστυνομική αυθαιρεσία, θα εξεταστεί από την Δικαιοσύνη προς την οποία η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εκφράζει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό της, ως θεσμό – πυλώνα της Δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης.   

Παρά τον συσσωρευμένο θυμό που οδήγησε σε ολιγάριθμα ξέσπασμα αγανάκτησης σε καταυλισμούς ανά την Ελλάδα και παρά τον πρωτοφανή αντιτσιγγανισμό που εκφράστηκε από μειοψηφία της κοινωνίας, η Κοινότητα των Ρομά επέδειξε αυτοσυγκράτηση τονίζοντας ότι το θλιβερό γεγονός δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία διχασμού και αντιπαλότητας της κοινωνίας εναντίον των Ρομά και αντίστροφα.

Για τον λόγο αυτό η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ έχει συστήσει όλες αυτές τις ημέρες προς όλες τις κατευθύνσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας ότι είτε η παραβατικότητα είτε η αυθαιρεσία από όπου και αν προέρχονται δεν είναι ανεκτές και η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα επιλαμβάνεται και θα αποδώσει το δίκαιο. 

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι η περιστασιακή (και σε καμία περίπτωση καθολική) εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών από μέλη της Κοινότητας Ρομά δεν είναι αποδεκτή από την κοινωνία, όσο όμως πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι ανεκτή η υπέρμετρη και πέραν του αναγκαίου αστυνομική διαχείριση της που φθάνει και ξεπερνά το όριο της ανθρώπινης ζωής δημιουργώντας τον φαύλο κύκλο του αιτίου και του αιτιατού.   

Το περιστατικό της αφαίρεσης μιας ζωής, πέραν της ποινικής διάστασης, έχει  βαθύτερη πολιτική διάσταση, εφόσον αντικατοπτρίζει με τον πιο ακραίο και απεχθή τρόπο μια πραγματικότητα που αναπαράγει σε βάρος των Ελλήνων Ρομά την θεσμική ανισότητα, την χωρική απομόνωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Στην Ελλάδα οι Ρομά σε μεγάλο βαθμό έχουν κατακτήσει με τον δικό τους αγώνα, την κοινωνική ένταξη και διαβιούν ως συνετοί και ενεργοί πολίτες συμμετέχοντας στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Τμήμα της Κοινότητας των Ρομά λόγω των ελλειμματικών και στρεβλών πολιτικών διαχρονικά και μετά από 5 εξαγγελθέντα Εθνικά Πλαίσιο Ένταξης ήδη από την δεκαετία του 1990, συνεχίζει να διαβιεί σε συνθήκες μη αποδεκτές για τον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό στον οποίο μετέχει η χώρα μας. 

Η «περιπτωσιολογική παραβατικότητα» χαμηλής συνήθως κλίμακας των Ρομά, που μεγεθύνεται ανεξέλεγκτα στην δημόσια σφαίρα ως «φυλετική εγκληματικότητα» δεν αποτελεί παρά την εκδήλωση μιας παθογένειας τα αίτια της οποίας έχουν βαθιές ρίζες στις εξαθλιωμένες συνθήκες διαβίωσης του χωρικού απομονωτισμού και κοινωνικού διαχωρισμού, αυτές των καταυλισμών των Ρομά ανά την Ελλάδα. 

Οι Ρομά δεν είναι – όπως διαδίδει ο διχαστικός αντιτσιγγανισμός – «φύσει αντικοινωνικοί» αλλά καθίστανται «θέσει εξωκοινωνικοί» ως αποτέλεσμα της χρόνιας αποκοπής από τις πολιτικές ισότητας και αυτό είναι πρωτίστως αποτέλεσμα των εξαθλιωμένων συνθηκών διαβίωσης σε ανυπόφορους για τα ανθρώπινα όρια, καταυλισμούς.  

Μέσα από έναν τέτοιο καταυλισμό το βήμα της κοινωνικής ένταξης για έναν δεκαεξάχρονο Ρομά, φαντάζει αβυσσαλέο χάσμα το οποίο δεν είναι σε θέση να υπερβεί. Το αίσθημα του «καταραμένου» που μπορεί να τον συνοδεύει στην ζωή του, ενισχύεται κάθε τόσο από τις αντιστάσεις μικρού συνήθως αλλά δυναμικού μέρους της «καχύποπτης κοινωνίας» που ακυρώνει την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο, αποτρέπει την εύρεση μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας για έναν νέο, εκδιώκει μια οικογένεια από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον αστικό ιστό.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η Πολιτεία διαχρονικά αρνείται να προχωρήσει στην ρύθμιση του χρόνιου αιτήματος για απόδοση ίσης πρόσβασης των Ρομά στα κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά (αυτά της Στέγασης, της Εκπαίδευσης, της Απασχόλησης, της Υγείας, της Κοινωνικής πολιτικής και Πρόνοιας) αλλά αντίθετα με το κενό πολιτικής που δημιουργεί, προκαλεί την κοινωνική απορύθμιση που με την σειρά της προκαλεί την αυτορρύθμιση της άμυνας και της επιβίωσης των κοινωνικά αποκλεισμένων Ρομά.

Η πολιτική κοινωνικής ένταξης στην Ελλάδα παρά τον διακηρυκτικό της χαρακτήρα και παρά τους σημαντικούς πόρους που διέθεσε (και διαθέτει) η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την θεσμική εξίσωση των Ρομά, παραμένει  διαχρονικά η «πολιτική των 5 στερητικών άλφα» χαρακτηριζόμενη από ασυνέπεια, ασυνέχεια, αποσπασματικότητα, αναποτελεσματικότητα, αστοχία.

Συνδεδεμένη κυρίως με τους πόρους των ΕΣΠΑ αλλά κατευθυνόμενη σε θεματικά στεγανά από πολλαπλά διαχειριστικά κέντρα και χωρίς ενιαία παρακολούθηση, καθίσταται μια ασύνδετη πολιτική που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το οξύ κοινωνικό ζήτημα. 

Για τους λόγους αυτούς η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜ ως το Τριτοβάθμιο Όργανο Συλλογικής έκφρασης των Ελλήνων Ρομά, θέτοντας το θέμα ως επείγον, απευθύνεται σε εσάς ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για την συγκρότηση μιας ενιαίας πολιτικής ένταξης που θα απαντά κατά προτεραιότητα στο αίτημα επίλυσης του στεγαστικού ελλείμματος με ενεργητικά μέτρα στεγαστικής αρωγής που θα εξαλείψουν μεσοπρόθεσμα οριστικά, το όνειδος των καταυλισμών του χωρικού διαχωρισμού και κοινωνικού απομονωτισμού.

Μια τέτοια πολιτική είναι εφικτή με την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής κοινωνικής κατοικίας, με παράλληλες δράσεις για την ίση πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την Απασχόληση, την Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική & Πρόνοια για τους περιθωριοποιημένους Ρομά, μέσα από την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου Επιχειρησιακού Προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 με ενοποίηση των πόρων που βρίσκονται κατανεμημένοι αλλά ασυντόνιστοι σε Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.  

Μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποτελέσει το ασφαλές πλαίσιο για την άσκηση μιας πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, συνέχεια, ολοκληρωμένη προσέγγιση, αποτελεσματικότητα και ευστοχία.

Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αλλά και η χρονική συγκυρία επιτρέπουν μια τέτοια επιλογή, για την δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοδοτικού μέσου που θα αξιοποιεί τους Ευρωπαϊκούς πόρους και κυρίως θα ενισχύει την σύγκλιση της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και προτεραιότητες για την απόδοση όρων κοινωνικής ισότητας στους Έλληνες Ρομά. 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η οικογένεια, η Κοινότητα των Ρομά αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία ης κοινωνίας, πενθεί και ζητάει το αυτονόητο. Το ανθρωπίνως αβάσταχτο γεγονός του θανάτου ενός ακόμη νέου, να αποτελέσει το τελευταίο θλιβερό συμβάν σε μια αλυσίδα γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο κάθε ανθρώπινη ζωή κάθε Έλληνα πολίτη.

Φαινόμενα παραβατικότητας, αγανάκτησης και κοινωνικών συγκρούσεων δεν είναι επιθυμητά από κανένα και για κανέναν λόγο και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με καταστολή και αντίστροφη βία μέχρι θανάτου, αλλά μπορούν να κατευνάζουν με θετικές πολιτικές στήριξης και ένταξης.

Η αναγκαιότητα κοινωνικής ειρήνης, ισότητας και αναλογικής ευημερίας είναι ένα αδιαπραγμάτευτο αίτημα για όλους τους Έλληνες πολίτες και πολύ περισσότερο για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους.  

Η πρόκληση για την μετατροπή της επιθυμίας σε πραγματικότητα είναι στα χέρια της κοινωνίας, αλλά σήμερα πολύ περισσότερο είναι στα χέρια της πολιτικής, είναι στα χέρια σας.

Σύντομα η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κοινότητας των Ρομά σε Πανελλαδικό επίπεδο και την συσπείρωση της γύρω από το αίτημα ανάπτυξης μιας συνεκτικής πολιτικής κοινωνικής ένταξης. Εκεί θα είστε προσκεκλημένος εσείς και όλα τα Κυβερνητικά επίπεδα που σχετίζονται με το θέμα για την ανάπτυξη ενός διαλόγου συνευθύνης και σοβαρότητας.

Η Κοινότητα των Ρομά όλες αυτές τις επίπονες ημέρες έδειξε την σοβαρότητά της. Ήρθε η στιγμή να την ανταποδώσει η Πολιτεία

Είναι θέμα Δημοκρατίας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΤΖΙΟΣ     

Προσυπογράφουν :

 1. Πανελλαδική Ομοσπονδία  Συλλόγων Ελλήνων Ρομ  ΠΑΝ.Ο.Σ.Ε.Ρ.

Έδρα Αθήνα

 • Πρόεδρος Βασίλειος Πάντζος
 • Γραμματέας  Κατερίνα Δημητρίου
 • Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομ Κεντρικής  Μακεδονίας  «Μέγας Αλέξανδρος Ρομ»

Έδρα Θεσσαλονίκη

 • Πρόεδρος Παναγιώτης Σαμπάνης
 • Γραμματέας  Νικηφόρος Σαμπάνης 
 • Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Έδρα Ξάνθη

 • Πρόεδρος Ηλίας Συμεών
 • Γραμματέας  Νικόλαος Τσακίρης
 • Ομοσπονδία Ρομά Θεσσαλίας

Έδρα Λάρισα

 • Πρόεδρος Νικόλαος Παϊτέρης  
 • Γραμματέας  Δημήτρης Τριανταφύλλου
 • Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της υπό σύσταση Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Δυτικής Ελλάδας

Έδρα Κάτω Αχαΐα

 • Πρόεδρος Αντώνιος Μπατζαλής  
 • Γραμματέας  Λευτέρης Τζιτζικός
 • Σωματείο «ΤΑ ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ»

 Έδρα Κρήτη

 • Πρόεδρος Γεώργιος Σεραφειμόπουλος
 • Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»
 • Πρόεδρος Βασίλειος Πάντζος
 • Γενικός Γραμματέας Μαρίνος Μουκάνης
 • Ειδική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλεξάνδρα Καραγιάννη
 • Έφορος Ιωάννης Θεοδωρόπουλος
 • Μέλος ΔΣ Αλέξανδρος Κοκκώνης
 • Νικόλαος Μπατζαλής, Συγγραφέας Γκογκί [Μνήμη]
 • Σύλλογος Ελλήνων Αθίγγανων Νεόκτιστα Ασπροπύργου

Έδρα Αθήνα

 • Πρόεδρος Γαβριήλ Σούτας
 • Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Νέα Ζωή»

Έδρα Τρίκαλα Θεσσαλίας

 • Πρόεδρος Άρης Δημόπουλος
 • Γραμματέας Γιώργος Δημόπουλος
 • Αθλητικό Σωματείο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Φλώρινας

Έδρα Φλώρινα

 • Γιώργος Ράπος
 • Βασίλειος Βέρος
 • Χρήστος Γαλάνης
 • Σύλλογος Ρομά Κηπακίου

Έδρα Τρίκαλα

 • Πρόεδρος Ανδρέας Μπαντής
 • Σύλλογος Ελλήνων Ρομά Δήμου Βέλου Βόχας

Έδρα Κόρινθος

 • Πρόεδρος Νικόλαος Καραχάλιος
 • Γραμματέας Χριστίνα Ζούμη
 • Σύλλογος Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά

Έδρα Αττική

 • Πρόεδρος Στυλιανός Μήτρου
 • Γραμματέας Νικόλαος Κωνσταντίνου
 1. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού  Διαπολιτισμικού Σχολείου Δενδροποτάμου

Έδρα Μενεμένη Θεσσαλονίκης

 • Πρόεδρος Νεκταρία Μάρκογλου
 • Γραμματέας Σόνια Μπούσο
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας Ελλήνων Τσιγγάνων Rom  εκ Χαλκίδας «Εύριπος»

Έδρα Χαλκίδα

 • Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μήτρου
 • Γραμματέας Γιώργος Κωνσταντίνου
 1. Κορινθιακή Αδελφότητα  Ελλήνων Αθίγγανων

Έδρα Χαλκίδα

 • Πρόεδρος Νικόλαος  Κιτσιγκόπουλος
 • Γραμματέας Γιώργος Καραγκούνης
 • Σύλλογος Ελλήνων Ρομ Άγιος Γεώργιος

Έδρα Κρήτη

 • Πρόεδρος Νικόλαος Μυλωνάς 
 • Γραμματέας Αντώνιος Γαβαλάς
 • Σύλλογος ΝΕΒΕ ΡΟΜΑ

Έδρα Αμαλιάδα

 • Πρόεδρος Βασιλική Δημητρίου
 • Γραμματέας Γιώργος Μπατζαλής
 1. Πολιτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έδρα Καλαμάτα

 • Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κολτσίδας
 • Γραμματέας Αλέξανδρος Αθανασόπουλος
 • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων Κυμίνων « Το Μέλλον»

Έδρα Θεσσαλονίκη

 • Πρόεδρος Ευάγγελος Χαριζάνης
 • Γραμματέας Παύλος Καλαϊτζής
 • Περιφερειακός Σύλλογος Ρομά και Φίλων «Ελπίδα Αλληλεγγύης»

Έδρα Μεσολόγγι

 • Πρόεδρος Αλέξανδρος Μπέκος
 • Γραμματέας Απόστολος Κρίκος
 • Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων Φυλή Χαλκιδέων Αγίας Τριάδας

Έδρα Χαλκίδα

 • Πρόεδρος Βασίλης Δημητρίου
 • Γραμματέας Ιωάννης Δημητρίου
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων «Η Ρωμιοσύνη»

Έδρα Αττική

 • Πρόεδρος Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος
 • Πανηλειακός Σύλλογος  Ελλήνων Τσιγγάνων

Έδρα Χαλκίδα

 • Πρόεδρος Ασημάκης Κοράκης
 • Γραμματέας Γιώργος Κοράκης
 • Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων Νέας Κίου

Έδρα Χαλκίδα

 • Πρόεδρος Βασίλης Ζαφειρόπουλος
 • Γραμματέας Νεκτάριος Καραγκούνης
 • Σύλλογος Νεολαίας και Γυναικών Ρομά Κάτω Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος» 

Έδρα Θεσσαλονίκη

 • Πρόεδρος Αντώνης Μπατζαλής
 • Γραμματέας Ναπολέων Χηνάς
 • Σύλλογος Οικισμού Αγίας  Σοφίας «Αγισό»

Έδρα Θεσσαλονίκη

 • Πρόεδρος Σταύρος Καβατζίδης
 • Γραμματέας Αντώνης Τάσσιος
 • Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά Κρήτης ΕΛΛΑΝ

Έδρα Κρήτη

 • Πρόεδρος Γεώργιος Σεραφειμόπουλος
 • Γυναικείος Σύλλογος Ελληνίδων Ρομά Μητέρα

Έδρα Κρήτη

 • Πρόεδρος Αφροδίτη Σεραφειμοπούλου
 • Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πρασινοτεχνική Χαλανδρίου»

Έδρα Αθήνα

 • Πρόεδρος Παναγιώτης Μήτρου
 • Γραμματέας Δημήτριος Μήτρου
 • Πανελλήνια Ένωση Τσιγγάνων και Φίλων Τσιγγάνικης Μουσικής

Έδρα Αγία Βαρβάρα Αττικής

 • Πρόεδρος Χρύσα Δαντίλη
 • Γραμματέας Δημήτρης Παραγγελιώτης
 • Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών

Έδρα Αθήνα

 • Πρόεδρος Κωνσταντίνος Παϊτέρης 
 • Γραμματέας Στέλλα Σταύρου   
 • Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων «Η Ελπίδα»

Έδρα Κρήτη

 • Πρόεδρος Αθανάσιος Κατσαρής
 • Γραμματέας Παναγιώτης Καλαμιώτης
 • «ΑΜΕΝ» Ομοσπονδία Περιφέρειας Αττικής Ελλήνων Τσιγγάνων

Έδρα Ίλιον Αττικής

 • Πρόεδρος Απόστολος Αθανασόπουλος
 • Πολιτιστικός Κοινωφελής Σύλλογος Δήμου Ιλίου Αττικής «Αγκαλιάζω»

Έδρα Ίλιον Αττικής

 • Πρόεδρος Απόστολος Αθανασόπουλος
Advertisement

by

Tags: