Ερωτήσεις Βουλευτών προς την Κυβέρνηση για το διαχρονικό ζήτημα των Στεγαστικών Δανείων Ρομά

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 καταθέσει επίσημα, ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης των στεγαστικών δανείων Ρομά. Η πρόταση μας, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές οικονομικές και βιοτικές συνθήκες των Ελλήνων Ρομά δανειοληπτών, έχει ως κύριο σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αποπληρωμή των εν λόγω δανείων με ευνοϊκούς και ρεαλιστικούς όρους.

Έπειτα από την κατάθεση της πρότασης ρύθμισης των στεγαστικών δανείων στους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, η πρόταση κοινοποιήθηκε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τις τελευταίες μέρες, το ζήτημα των δανείων συζητήθηκε στην Βουλή όπου τόσο βουλευτές του ΚΚΕ όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλής τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ: Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης, κατέθεσαν επίσημη ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και συγκεκριμένα, ρωτώντας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να απαγορευτούν άμεσα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας Ρομά και ειδικά των χιλιάδων Ρομά που με κοινωνικά κριτήρια είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα και έλαβαν δανειοδότηση για απόκτηση πρώτης κατοικίας και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους,
  • Για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του σχετικού χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου μη διαγραφέντος, με όρους που να λαμβάνουν υπόψη την κοινωνική κατάσταση των Ρομά οικογενειών και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής,
  • Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής ένταξης των Ρομά που να περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και τη διασφάλιση στέγης».

Ο κ. Κουρουπλής ζήτησε μεταξύ άλλων την άμεση λύση στην αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των ομογενών παλιννοστούντων και των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των βουλευτών:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Π. Κουρουμπλής: Άμεση λύση στην αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των ομογενών παλιννοστούντων και των Ελλήνων τσιγγάνων

Advertisement

Posted

in

by

Tags: