ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΡΟΜ» Η ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Equal Society, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών σας καλούν σε ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00 μμ το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του 11ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης Λάρισας, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων. 

Η εκδήλωση ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης θα λάβει χώρα στα πλαίσια του έργου «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ».

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» έρχεται να δημιουργήσει το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο θα συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Η δράση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας καθώς το έργο θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

 1. Λειτουργία Παρατηρητηρίου
 2. Εκπαίδευση διαμεσολαβητών Ρομά
 3. Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Ρομά
 4. Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς
 5. Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 6. Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, Οργανισμούς, δημοσιογράφους και φοιτητές ΜΜΕ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://equalsociety.gr/el/anakoinoseis/ksekina-i-protovoulia-rom-tou-organismoy-mas?fbclid=IwAR1O3KPHufmLSGMOYWePeSTgEXR1OhTmIMsAxYzNlTF-VYpevKco4e_esrI

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΡΟΜ» Η ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Η Equal Society, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών σας καλούν σε ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00 μμ το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Ασπροπύργου, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων.

Η εκδήλωση ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης θα λάβει χώρα στα πλαίσια του έργου «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ».

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» έρχεται να δημιουργήσει το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο θα συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Η δράση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας καθώς το έργο θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

 1. Λειτουργία Παρατηρητηρίου
 2. Εκπαίδευση διαμεσολαβητών Ρομά
 3. Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Ρομά
 4. Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς
 5. Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 6. Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, Οργανισμούς, δημοσιογράφους και φοιτητές ΜΜΕ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://equalsociety.gr/el/anakoinoseis/ksekina-i-protovoulia-rom-tou-organismoy-mas?fbclid=IwAR1O3KPHufmLSGMOYWePeSTgEXR1OhTmIMsAxYzNlTF-VYpevKco4e_esrI

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SASAS JEKHVAR JEKH

Οι ευρωπαίοι εταίροι του έργου Sasas Jekhvar Jekh μαζί με μέλη του βουλγάρικου συλλόγου Ρομά Nevo Drom

Στη Σόφια της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση εργασίας του έργου «Sasas Jekhvar Jekh». Από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, εταίροι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, του προγράμματος που πραγματοποιείται στα πλαίσια του ERASMUS+ συναντήθηκαν και ολοκλήρωσαν το προτελευταίο στάδιο του πρώτου κύκλου. 

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η συλλογή και έκδοση ευρωπαϊκού βιβλίου με παραμύθια των Ρομά και Σίντι της Ευρώπης ώστε να διαδοθεί η πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και να προωθηθεί περαιτέρω η εκμάθηση της ρομανί γλώσσας. 

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν τα παραμύθια που συγκέντρωσαν όλες οι χώρες και συζητήθηκαν οι επόμενες δραστηριότητες που αφορούν την προώθηση αυτού του εγχειρήματος μέχρι το τέλος του έτους. Οι συμμετέχοντες είχαν την χαρά να ξεναγηθούν στον οικείο οικισμό Ρομά (community center Stoyanka Sololova 1999), εκεί όπου μετά το τσιγγάνικο χορευτικό από τα κορίτσια του συλλόγου Nevo Drom, ενημερώθηκαν περαιτέρω για τις δράσεις του συλλόγου και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις με τους Ρομά της περιοχής. 

Όλοι οι εταίροι κλείνοντας την συνάντηση ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Δεκέμβριο στην Γερμανία και αποφάσισαν την δημιουργία μιας μπροσούρας (φυλλάδιο) η οποία θα συνοδεύει και θα προωθεί το ευρωπαϊκό δίγλωσσο βιβλίο (αγγλικά- ρομανί) με τα τσιγγάνικα παραμύθια. 

Την ΠΑΝΟΣΕΡ εκπροσώπησαν ο επιστημονικός της συνεργάτης Γιάννης Μάντζας και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σαββίδης από τον «Φάρο του Κόσμου» ο οποίος ενημερώθηκε για την προοπτική εικονογράφησης του βιβλίου από τον ίδιο καθώς και από άλλους καλλιτέχνες Ρομά.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Μνημείο Ολοκαυτώματος, Βερολίνο

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά » ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει την ολόθυμη στήριξή της στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας «ΚΙΣΕ» ως προς την πρόσφατη ανακοίνωση του με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στο ευαίσθητο Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζουμε πως θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τις θηριωδίες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν και πάνω από 1.5 εκ Τσιγγάνοι σε όλη την Ευρώπη.

Ο άγνωστος Αφανισμός (poraimos) των Ρομά συνιστά μια από τις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Επιπλέον το νέο δεκαετές Ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης της ομαλής ένταξης των συμπολιτών μας Ρομά στον κοινωνικό ιστό, αλλά και η υπό διαβούλευση νέα Εθνική Στρατηγική ένταξης καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση των ευάλωτων κοινοτήτων Ρομά στις δομές υγείας (ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας covid 19, όπου παραμένουν λόγω των άθλιων και απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οι πιο εκτεθειμένοι), έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες τους, μιας και ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση τους μαζί με τον αντιτσιγγανισμο καλά κρατούν.

Ζητάμε ξεκάθαρες και σαφείς καταδίκες σε τέτοια φαινόμενα τόσο από το νέο Υπουργό Υγείας, όσο και από την Ελληνική Κυβέρνηση και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Δικαστική δικαίωση της 20μελους οικογένειας που υπερασπίζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου απέναντι στις παράνομες πράξεις του Δήμου Φυλής

Μια μεγάλη νίκη πέτυχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον δικαστικό αγώνα της, στο πλευρό της 20μελούς οικογένειας  Ρομά, που ο Δήμος Φυλής εκδίωξε από το σπίτι της, πετώντας την στο δρόμο και γκρεμίζοντάς το. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του, έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη συμπεριφορά του Δήμου και διέταξε να επιστρέψει η οικογένεια στο σπίτι της. Ο Δήμος τώρα οφείλει να καθαρίσει το οικόπεδο και να αποκαταστήσει την οικογενειακή στέγη.

Το γεγονός γνωστοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

«Καλό μήνα!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο μόλις δικαίωσε την 20μελή οικογένεια που ο Δήμος Φυλής, τον περασμένο Φλεβάρη, εκδίωξε από το σπίτι της, γκρεμίζοντάς το και πετώντας στο δρόμο την 90χρονη προγιαγιά, τα 9 ανήλικα παιδιά, τους γονείς και τους παππούδες τους, σε συνθήκες παγετού και εν μέσω Πανδημίας και lockdown.

Το Δικαστήριο, με εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι οι ενέργειες του Δήμου ήταν παράνομες, καταχρηστικές, αντίθετες στα χρηστά ήθη και προκάλεσαν ανυπαίτια βλάβη στην οικογένεια. Η δικαστική απόφαση ανέστειλε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής της οικογένειας, διαπιστώνοντας την ακυρότητά του, και ο Δήμος Φυλής, που γκρέμισε το σπίτι με το πρόσχημα ότι «θα κάνει χώρο πρασίνου» και άφησε επί 6.5 μήνες, μέχρι σήμερα, τα μπάζα του γκρεμισμένου σπιτιού εκεί, καλείται τώρα να αποδώσει πίσω το οικόπεδο και να αποκαταστήσει την οικία που κατέστρεψε.

Μια μεγάλη νίκη της ανθρωπιάς και του δικαίου, απέναντι στην αναλγησία, την αυθαιρεσία και τον ρατσισμό. Κι ένα μάθημα, ότι, όσο δυνατοί κι αν νομίζουν ότι είναι οι μηχανισμοί της εξουσίας, οι άνθρωποι, όταν αγωνίζονται απέναντι στην αδικία, μπορούν να τους νικήσουν.

Ως δικηγόρος της οικογένειας, χθες πήρα τη μεγαλύτερη ανταμοιβή: το χαμόγελο των μικρών παιδιών της οικογένειας, που προσμένουν πια να επιστρέψουν στην εστία τους.

Ζωή Κωνσταντοπούλου»

Δείτε την ανάρτηση της  Ζωής Κωνσταντοπούλου  στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.facebook.com/photo?fbid=414457173376370&set=a.369217914566963

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΠΙΤΟΛΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ PROUD I

Από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας στα πλαίσια του έργου « PROUD I – Preserving Romanes through the Utilisation of an Online Dictionary?» με τη συμμετοχή εταίρων από τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να διαπιστωθεί εάν η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη ρομανί γλώσσα θα ήταν ένα λογικό εργαλείο τόσο για τη διατήρηση της ρομανί ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των Ρομά, όσο και για τη συμμετοχή τους στη δια βίου μάθηση.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε τους τελευταίους μήνες. Συζητήθηκαν επίσης οι τρέχουσες δραστηριότητες και καθορίστηκαν τα μελλοντικά βήματα. Τέλος, έγινε ξενάγηση στην πόλη και στη βιβλιοθήκη της Μπίτολα, που αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα που υλοποιεί ένα πρόγραμμα Erasmus + στη χώρα.

Την ΠΑΝΟΣΕΡ εκπροσώπησαν ο επιστημονικός συνεργάτης Γιάννης Μάντζας και ο Δημήτρης Κέρκας από τον Φάρο του Κόσμου.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021 στην Ελλάδα.

ΡΟΜ: Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Κάτω Αχαΐα, 22-07-2021

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Η πληροφορία, η γνώση και η ενημέρωση είναι τα βασικά εργαλεία που μεταβάλλουν τη σύγχρονη πραγματικότητα και μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, συνειδητοί πολίτες. 

Ήρθε ο καιρός λοιπόν να μάθουμε να μοιράζουμε τη σωστή γνώση και πληροφορία για να ενισχύσουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη και να σταματήσουμε να αναπαράγουμε στερεότυπα και συμπεριφορές που είναι αναχρονιστικές και κρατάνε δέσμιους ανθρώπους και κοινότητες στον κοινωνικό αποκλεισμό. Κοινότητες όπως αυτή των Ρομά που δυστυχώς εξακολουθεί να βιώνει  αδιαφορία και  εχθρότητα. 

Η διαφορετικότητα πάντα τρομάζει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο, την απόλυτη ομοιογένεια. Σκοπός είναι να μπορούμε να συνυπάρχουμε ελεύθερα και οργανωμένα. Δυστυχώς όμως στις κοινότητες των Ρομά δεν το βλέπουμε αυτό. Στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται και αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα σαν «πρόβλημα». Ένα «πρόβλημα» που δεν θέλουμε να ασχοληθούμε, αφήνοντάς τους να γίνονται έρμαια εκμετάλλευσης και να κινούνται αναγκαστικά στο όριο μεταξύ νομιμότητας και ανομίας απλά και μόνο για να μπορέσουν να επιβιώσουν.      

Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, ενώ η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε για άλλη μια φορά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις ένα μικρό ποσοστό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ρομά καταγγέλλονται σε αρμόδιους φορείς.

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Λάρισα, 15-07-2021

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» από τον Μάρτιο του 2021 με συντονιστή εταίρο τον Οργανισμό Equal Society και εταίρους την Ελλάν Πασσέ – Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών, επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό δημιουργώντας το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Η δράση στοχεύει να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας καθώς το έργο ξεκίνησε να υλοποιεί ποικίλες δράσεις όπως:

 • Λειτουργία Παρατηρητηρίου
 • Εκπαίδευση διαμεσολαβητών 
 • Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
 • Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς
 • Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 • Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, Οργανισμούς, δημοσιογράφους και ΜΜΕ

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό αριθμό περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και σε αυτόν που καταλήγουν ως αναφορές στους αρμόδιους φορείς είναι ένα χάσμα το οποίο η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» θα επιχειρήσει να υπερκαλύψει. 

Όπως διεκδικούμε ισότητα και ίση μεταχείριση για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη ώστε να ζει με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά, έτσι πρέπει να φωνάξουμε όλοι και για τους Ρομά. Να έχουν τη δική τους «φωνή» υπεράσπισης και προάσπισης των ισότιμων δικαιωμάτων τους στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στην ποιοτική διαβίωση. Οι κοινότητες Ρομά και οι άνθρωποί τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και του πολιτισμού μας. Διεκδικούμε την ισότητα, προωθούμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ενημερωνόμαστε και μένουμε ενεργοί!

Το Παρατηρητήριο στοχεύει να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και την Ρομά κοινότητα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον Ασπρόπυργο, 08-07-2021

Ήδη καταφέραμε:

 • Τρεις ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης 
 • Συλλογή αναφορών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Διαμεσολαβητές στις κοινότητες της Αττικής, της Χαλκίδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας
 • Ανάδειξη των θεμάτων παραβιάσεων από τη νομική υπηρεσία της πρωτοβουλίας και προώθηση αυτών στους αρμόδιους φορείς
 • Οργάνωση τμημάτων εκπαίδευσης Η/Υ σε μέλη των κοινοτήτων 

Και συνεχίζουμε δυναμικά!

Το έργο «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με συντονιστή εταίρο τον Οργανισμό Equal Society και εταίρους την Ελλάν Πασσέ – Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.  Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.activecitizensfund.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΡΟΜ» Η ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Η Equal Society, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών σας καλούν σε ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:00 μμ το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων. 

Η εκδήλωση ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης θα λάβει χώρα στα πλαίσια του έργου «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ».

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» έρχεται να δημιουργήσει το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο θα συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Η δράση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας καθώς το έργο θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

 1. Λειτουργία Παρατηρητηρίου
 2. Εκπαίδευση διαμεσολαβητών Ρομά
 3. Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Ρομά
 4. Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς
 5. Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 6. Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, Οργανισμούς, δημοσιογράφους και φοιτητές ΜΜΕ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://equalsociety.gr/el/anakoinoseis/ksekina-i-protovoulia-rom-tou-organismoy-mas?fbclid=IwAR1O3KPHufmLSGMOYWePeSTgEXR1OhTmIMsAxYzNlTF-VYpevKco4e_esrI

ΤΑ ΑΘΕΑΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ 7ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Η Διευθύντρια του σχολείου, Ματίνα Βαβούλη, μοιράστηκε την πολύτιμη εμπειρία της σε εισήγηση της για την εκπαίδευση στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021.

ΣΤΑΜΑΤΑ ΒΑΒΟΥΛΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΠΡΟΦΙΛ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

  Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου βρίσκεται στον οικισμό Νέα Ζωή, στις παρυφές της πόλης, στη βιομηχανική ζώνη και σχεδόν δίπλα στη Χωματερή.

  Ο κοινωνικός ιστός του οικισμού αποτελείται από Ρομά (πλειονότητα), Παλιννοστούντες, Αλβανούς, Πακιστανούς (οικονομικοί μετανάστες χωρίς οικογένεια) και ελάχιστους γηγενείς.

   Επομένως αυτή είναι και η σύσταση του μαθητικού μας δυναμικού και συγκεκριμένα 86% Ρομά, 6% αλλοδαποί (Ρομά από Αλβανία), 3% παλιννοστούντες και 5% γηγενείς.

   Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο που φιλοξενεί μαθητές με γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα, ενώ απουσιάζουν ουσιαστικά τα παιδιά της κυρίαρχης κοινωνίας.

   Παρατηρείται μετακίνηση των γηγενών  μαθητών  σε άλλα σχολεία της πόλης, διότι οι γονείς τους εκφράζουν άρνηση συνεκπαίδευσης κυρίως λόγω θεμάτων συμπεριφοράς, αλλά και γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα «μείνουν πίσω», αφού είναι γνωστά τα μαθησιακά προβλήματα που παρουσιάζουν οι Ρομά μαθητές.

    Το σχολείο είναι οργανικά 12/θέσιο και λειτουργικά 18/θεσιο. Λειτουργούν επίσης 4 τμήματα ολοήμερου και δύο Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ ΙΙ.

     Οι εγκαταστάσεις του είναι προκάτ βαρέως αλλά και ελαφριού τύπου, υπάρχει εργαστήριο Η/Υ και αίθουσα βιβλιοθήκης.

ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΩΝ

   Η πλειονότητα των μαθητών μας προέρχεται από χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

   Είναι ημίγλωσσοι ( δε γνωρίζουν επαρκώς ούτε τη μητρική τους γλώσσα, ούτε την ελληνική) με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία, αλλά και φυσικά στην επίδοσή τους. Γεγονός που επιβεβαιώνει η θεωρία της αλληλεξάρτησης των γλωσσών του Cummins, όπου όταν μία ή δύο γλώσσες δεν έχουν αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό των δυνατοτήτων τους, είτε επειδή οι γονείς ή τα ίδια τα παιδιά έχουν μια αρνητική στάση απέναντι στη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, είτε επειδή ασκείται πίεση να αντικατασταθεί η οικογενειακή γλώσσα από την κυρίαρχη γλώσσα, τότε μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά τόσο η γνωστική εξέλιξη όσο και η σχολική επίδοση του παιδιού.

   Οι προσδοκίες των ιδίων και των οικογενειών τους από την εκπαίδευση είναι η κατάκτηση του μηχανισμού ανάγνωσης και γραφής, καθώς και των τεσσάρων μαθηματικών πράξεων. Ενδιαφέρον για παραπέρα ακαδημαϊκή γνώση δεν υπάρχει και αυτό γιατί η ομάδα αυτή έχει αναπτύξει έναν αντίστροφο ρατσισμό και κρατάει μια αμυντική στάση προς καθετί άλλο.

   Από τους μαθητές της Α΄τάξης μόνο το 1/5 έχει φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο, επομένως έρχονται στο Δημοτικό με γνωστικό έλλειμμα και κυρίως χωρίς τις προαπαιτούμενες κοινωνικές δεξιότητες.

   Κάθε χρόνο έχουμε  κατά μέσο όρο 12 παιδιά  ηλικίας 10-15 ετών που εγγράφονται με κατατακτήριες εξετάσεις.

   Η φοίτηση των περισσότερων μαθητών είναι τακτική, υπάρχει ένα 10% που διακόπτει τη φοίτηση, αλλά υπάρχουν και μαθητές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα.

    Η άτακτη φοίτηση και η διακοπή φοίτησης σχετίζονται πολλές φορές με ατομικά ή οικογενειακά συγκυριακά συμβάντα τα οποία αναγκάζουν το παιδί να απουσιάσει (όπως εμπλοκή των γονέων με το νόμο, θάνατος κάποιου συγγενή, φροντίδα μικρότερων αδερφιών, συνοδοί στο νοσοκομείο, έμμηνος ρύση, προετοιμασία για γάμο, έλλειψη ειδών ένδυσης και υπόδησης). Επίσης ο διαρκής φόβος της αφομοίωσης, της αλλοίωσης του πολιτισμού τους είναι λόγος απομάκρυνσης από το σχολείο. Παράλληλα, δεν παραγνωρίζεται ως λόγος διακοπής της φοίτησης η αδυναμία των παιδιών να παρακολουθήσουν ένα κοινό και πολλές φορές μη ευέλικτο Αναλυτικό Πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει την αξιολόγηση – μέτρηση της ακαδημαϊκής επιτυχίας σε συγκεκριμένα νορμαλιστικά δεδομένα αποδεικνύοντας το διαχωρισμό του αντί του συμπεριληπτικού του χαρακτήρα.

   Η διαπαιδαγώγησή τους είναι διαφορετική από αυτή της κυρίαρχης κοινωνίας και έχει να κάνει ως επί το πλείστον με την επιβίωση αλλά και την τήρηση θρησκευτικών και κοινωνικών ηθών και εθίμων.

   Μαθαίνουν και βιώνουν καταστάσεις (χωρισμοί γονέων, εγκατάλειψή τους σε συγγενείς, συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις κ.ά.) που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους με αποτέλεσμα να ζουν τη ζωή του ενήλικα και να χάνουν την ανεμελιά και την παιδικότητά τους, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή τους και κατ’ επέκταση στη συμπεριφορά τους.

ΠΡΟΦΙΛ ΓΟΝΕΩΝ

   Στην πλειονότητά τους οι γονείς είναι οργανικά και λειτουργικά αναλφάβητοι. Ασχολούνται με την ανακύκλωση βρίσκοντας τα απαιτούμενα είτε στη Χωματερή, είτε γυρίζοντας στους δρόμους.

   Κάθε οικογένεια έχει κατά μέσο όρο 5 παιδιά και έχουν πλήρη εξάρτηση από τα προνοιακά επιδόματα ( χαρακτηριστικό της φτώχειας).

  Στις προσκλήσεις συνεργασίας με το σχολείο οι περισσότεροι ανταποκρίνονται, όμως δεν μπορούν να εφαρμόσουν κανένα πρόγραμμα παρέμβασης, γιατί δεν έχουν ούτε το μορφωτικό επίπεδο, ούτε την υπομονή και την ψυχραιμία.

ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

   Ο Σύλλογος Διδασκόντων αλλάζει κάθε χρόνο δεδομένης της ιδιαιτερότητας του σχολείου, της σκληρής και αγχωτικής καθημερινότητας που οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξουθένωση, της έλλειψης  σχετικής επιμόρφωσης, της γεωγραφικής θέσης του σχολείου και της μη σύνδεσης με αστική συγκοινωνία καθώς και της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

   Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω κάνουμε τα εξής:

•Κατά τη περίοδο των εγγραφών πηγαίνουμε στους καταυλισμούς για ενημέρωση και προεγγραφές.

•Παρακολουθούμε τις απουσίες των μαθητών, επικοινωνούμε με τους γονείς και  στις περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας κάνουμε επισκέψη στο σπίτι για να διαπιστώσουμε το λόγο και ανάλογα να παρέμβουμε.

•Γίνεται ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

•Διεκδικούμε πάντα τη λειτουργία υποστηρικτικών θεσμών όπως οι τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.

•Συνεργαζόμαστε με όλα εκείνα τα εγκεκριμένα προγράμματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το έργο μας.

•Υλοποιούμε  προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού τα οποία βασίζονται στην βιωματική μάθηση, καλλιεργούν τη συνεργασία και την αποδοχή, αλλά κυρίως δημιουργούν θετικό και ελκυστικό κλίμα.

•Συνεργαζόμαστε με το ΚΕΛΠΝΟ,  διάφορες Μ.Κ.Ο.  και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας για την έκδοση των ΑΔΥΜ και τον εμβολιασμό των παιδιών στο σχολείο.

•Συνεργαζόμαστε με διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία προκειμένου να μας προμηθεύουν ρούχα και παπούτσια και έτσι να μην απουσιάζουν παιδιά γι’ αυτό το λόγο.

•Βοηθάμε γονείς σε θέματα της καθημερινότητας τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν οδηγίες ή να επικοινωνήσουν, επειδή δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα (π.χ. ραντεβού σε νοσοκομεία , επικοινωνία με δικηγόρους, με λογιστές, με υπηρεσίες κ.ά)

   Το σχολείο ως χώρος συνύπαρξης των επίσημων μορφών γνώσης καλείται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και συμπεριφορών να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας και να απαλλάξει τον κοινό νου από προκαταλήψεις, οι οποίες οδηγούν σε οικοδόμηση στερεοτύπων και γένεση συγκρουσιακών καταστάσεων. Συχνά όμως οι εκπαιδευτικές διαδικασίες δεν επιτυγχάνουν απόλυτα στο ρόλο της εξισορρόπησης, ανάμεσα στην επίσημη και ανεπίσημη γνώση με αποτέλεσμα να κινούνται ανάμεσα στη φιλανθρωπία και την αφομοίωση.

  Είναι, λοιπόν, προφανής και αδήριτη η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας του σχολείου.

   Σίγουρα η διασπορά των Ρομά μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης είναι η ενδεδειγμένη λύση, αφού η διαπολιτισμικότητα ενέχει μια κινητικότητα, μια δυναμική προσέγγιση των διαφόρων ειδών ετερότητας και πραγματώνεται μέσα από της ποικίλες μορφές αλληλοδράσης των ατόμων, τα οποία αποτελούν φορείς ταυτότητας.

    Η ενέργεια αυτή, όμως, προϋποθέτει δράσεις τόσο στην κυρίαρχη κοινωνία, όσο και στην κοινότητα των Ρομά και φυσικά χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας, ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά.

    Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων εκτιμούμε ότι η ιδανική λύση για τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση είναι η υιοθέτηση της ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ, σκοπός της οποίας είναι να διευρύνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση και να προάγει την πλήρη συμμετοχή και τις ευκαιρίες για όλους τους μαθητές που είναι ευάλωτοι στον αποκλεισμό ώστε να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους.

  Η συμπερίληψη υπερβαίνει την πράξη της διδασκαλίας, είναι τρόπος σκέψης, είναι κουλτούρα που, όταν ενσωματωθεί ως αδιαπραγμάτευτη πρακτική στο σχολικό περιβάλλον, εξασφαλίζει εκπληκτικά αποτελέσματα. Συνεπάγεται την πρόσβαση όλων στη μάθηση μέσω της διαφοροποίησης, τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων σπουδών, το σεβασμό στο περιβάλλον, τη σφυριλάτηση σχέσεων με την οικογένεια και τη διαρκή αμφισβήτηση των πρακτικών ώστε να διασφαλίζονται οφέλη για όλους.

  Η συμπερίληψη αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης καθώς διασφαλίζει το θεμελειώδες  δικαίωμα του κάθε παιδιού για φοίτηση σ’ ένα σχολείο για όλους και κατ΄επέκταση σε ισότιμη συμμετοχή του σε μια κοινωνία για όλους.

   Επειδή η  Συμπερίληψη, ως έννοια υποκείμενη της Θεσμικής Παιδαγωγικής διαπνέεται από παρόμοιες αρχές και αντίστοιχους στόχους και με απώτερο σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και της παρεχόμενης γνώσης από επιμορφωμένους και ενημερωμένους εκπαιδευτικούς , αλλά  και  με βασική επιδίωξη τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους και κατ’ επέκταση μια κοινωνία για όλους, συμμετείχαμε στο Πιλοτικό Πρόγραμμα   Freinet

    Γνωρίζουμε , ότι το όραμά μας για μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία  αφορά την παιδεία εκείνη που προωθεί  σε καθημερινή βάση το σεβασμό, την αλληλεγγύη , την αυτοεκτίμηση , την αποδοχή , τη συνεργασία, την ισότητα την πολιτειότητα, τη δημοκρατία μέσω της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών και των προσωπικών εμπειριών τους και ότι με την Παιδαγωγική  Freinet , δάσκαλοι και μαθητές μπορούν να εργαστούν κριτικά, ώστε να αλλάξουν σε μικρό ή μεγάλο  βαθμό την πραγματικότητα που τους περιβάλλει προς το καλύτερο.

   Εφαρμόζοντας τις τεχνικές  Frainet, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες εκείνες που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουμε τις εξουσιαστικές  σχέσεις σε συνεργατικές , δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για την εύρεση της γνώσης με μια προσέγγιση η οποία εστιάζει στις γνώσεις και τις εμπειρίες που υπάρχουν στη ζωή των μαθητών και των γονιών τους, στις ατομικές και συλλογικές ανάγκες, στις επιθυμίες και τα όνειρά τους.

  Μέσα από το Συμβούλιο τάξης τα παιδιά  κοινωνικοποιήθηκαν και απέκτησαν πολιτικές δεξιότητες. Έμαθαν να ακούν,  να επιχειρηματολογούν, να σέβονται τη γνώμη του καθενός, να αποδέχονται την απόφαση των πολλών, να ασκούν κριτική.

  Με το τι νέα, αξιοποιήθηκαν οι εμπειρίες των μαθητών ως αντικείμενο μάθησης αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον οικογενειακό και σχολικό τους κόσμο. Αναμφισβήτητα οι σχέσεις δασκάλου – μαθητή βελτιώθηκαν, δημιουργήθηκαν θετικά συναισθήματα στα παιδιά, η αυτοεκτίμησή τους ενδυναμώθηκε και έγιναν τα πρώτα βήματα για αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση.

  Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε επηρέασε και τη στάση των γονέων απέναντι στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Τα μαθησιακά αποτελέσματα βελτιώθηκαν, αφού  οι μαθητές μέσα από μια υγιή συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονιών πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις , μείωση απουσιών, αύξηση των κινήτρων για μάθηση, θετική στάση και συμπεριφορά.

     Με την αλληλογραφία εξασφαλίστηκε μια κινητικότητα, μια δυναμική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, που πραγματώθηκε μέσα από την αλληλεπίδραση των ατόμων-μελών της κοινωνίας-, τα οποία αποτελούν φορείς ταυτότητας,

   Με τα μικρά βιβλία τα παιδιά αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι το γράψιμο, ενώ παράλληλα άρχισαν να θεωρούν τον εαυτό τους εν δυνάμει συγγραφέα. Πολύ σημαντικό όφελος αυτής της δράσης ήταν το γεγονός , ότι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή με χαμηλή κοινωνική αποδοχή αποδείχθηκαν εξαιρετικά στη ζωγραφική, ή στο “χτίσιμο” της ιστορίας , με αποτέλεσμα να γίνουν περιζήτητα από όλες τις ομάδες. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο το γεγονός της ανάπτυξης της ελεύθερης έκφρασης, της φαντασίας, της συνεργασίας και φυσικά των γλωσσικών δεξιοτήτων. 

Γενική αποτίμηση

    Εκτιμούμε ότι  για την εφαρμογή της Παιδαγωγικής  Freinet απαιτείται αναδιάρθρωση τόσο των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και διαμόρφωση μιας κουλτούρας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον Αγωγής και Μάθησης, στο οποίο συμμετέχουν όλοι με πνεύμα αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και τήρησης αρχών και αξιών.

Αναμφισβήτητα, οι μαθητές των οποίων οι σχολικές εμπειρίες αντικατοπτρίζουν συνεργατικές σχέσεις αποκτούν την ικανότητα, την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο για να πετύχουν στο σχολείο.

   Οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν την Παιδαγωγική  Freinet λειτούργησαν ως βασικοί διαμορφωτές της εσωτερικής πολιτικής του σχολείου και αποτέλεσαν προστιθέμενη αξία τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και για τους μαθητές τους.

Βρείτε ολόκληρη την εισήγηση στο 5:52:43 : https://www.youtube.com/watch?v=X2KpmpQbcWU

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

JIM CUMMINS (2005) Ταυτότητες υπό Διαπραγμάτευση ( Εκπαίδευση με σκοπό την ενδυνάμωση ) Αθήνα GUTENBERG

Γιώργος Μάρκου, Χρήστος Παρθένης (2011) Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Θεωρία και Πράξη   Αθήνα

Παναγιώτης Αγγελίδης (2011) Παιδαγωγικές της Συμπερίληψης  Ζεφύρι Διάδραση

Θεανώ Καλλινικάκη & Ζαχαρούλα Κασσέρη (2014) Κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση στα θρανία των ετεροτήτων  Αθήνα ΤΟΠΟΣ

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στηρίζει την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 και καλεί όλες και όλους να εμβολιαστούν.  

Τα καθημερινά νέα δεδομένα αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης του εμβολιασμού όλων των πολιτών. Η κοινότητα μας είναι ευάλωτη και έχει θρηνήσει ήδη θύματα. Πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς και να προφυλάξουμε εμάς και τους γύρω μας. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς υγείας και αποτελεί το μόνο όπλο κατά του αόρατου εχθρού και τον μοναδικό δρόμο για επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, κ. Βασίλειος Πάντζος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, συζητά τα νέα δεδομένα και τις επόμενες κινήσεις που θα θωρακίσουν τις κοινότητες μας και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν πιο εύκολα στην καθημερινότητα τους.  

Βέβαια πέρα από τον εμβολιασμό καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης. Να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, έστω και με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και αποχέτευση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουμε όλες και όλοι ασφαλείς! Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ειδικούς και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Στην ωραιότερη αυλή της Θεσσαλονίκης και με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» του Γιώργου Τσιτιρίδη από τις Εκδόσεις Μέθεξις. 

Την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2021 λίγο μετά τις 19:00 στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης ο νέος συγγραφέας μαζί με τους ομιλητές της εκδήλωσης υποδέχτηκαν εγκάρδια γνωστούς και φίλους και  συνομίλησαν μαζί τους για το βιβλίο. 

Ο επίσης συγγραφέας κ. Τέλλος Φίλης, ως συντονιστής της εκδήλωσης,  υποδέχθηκε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα τον κόσμο, τους επισήμους, καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Προς μεγάλη του έκπληξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «είναι από τις ελάχιστες φορές που σε βιβλιοπαρουσίαση  παρίστανται δήμαρχοι πόλεων και με μεγάλη μου χαρά βλέπω τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης  κοντά μας και τον καλώ στο βήμα…». Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου από μικροφώνου συνεχάρη τον συγγραφέα για την εξαιρετική αυτή έκδοση  ενώ επισήμανε την ανάγκη για την προσήλωση της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά στην εκπαίδευση ως το κύριο όπλο για την πλήρη ένταξή τους.  

Ο συγγραφέας  του βιβλίου κ. Γιώργος Τσιτιρίδης αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο και για την παρουσία του και για τα καλά του λόγια έκανε μια πρώτη εισαγωγή, βαθιά συγκινημένος, λέγοντας τα εξής:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος που βλέπω σήμερα εδώ αγαπημένα μου πρόσωπα και καλούς φίλους να μοιράζονται μαζί μου αυτό το νέο βήμα στην επαγγελματική μου ζωή. Είχα την τύχη να βρεθούν στο διάβα μου, άνθρωποι εξαιρετικοί που με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια τους κατάφερα να καταγράψω σημαντικά κομμάτια της ιστορίας των Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης και θέλω να κάνω ξεκάθαρο στο αναγνωστικό κοινό το εξής: όλοι οι Ρομά δεν είναι ίδιοι, έχουν διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικές ανάγκες, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικά βιώματα… Θεώρησα χρέος μου να καταγράψω την εμπειρία μου ζώντας μαζί τους, να μοιραστώ μέσα από το βιβλίο μου τα ήθη, τα έθιμα, τους θρύλους, τις παραδόσεις και τις μοναδικές τους ιστορίες μέσα από τα δικά τους μάτια κι όχι ως ένας ξένος παρατηρητής. Ευαρεστώ όλους όσους με βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Γιαννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, η οποία μίλησε για τη μεγάλη φιλία που τη δένει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τσιτιρίδη και πως αυτή η σχέση τους υπήρξε κομβικής σημασίας στο να καταγραφεί για πρώτη φορά η ιστορία των Τσιγγάνων του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης. Τέλος, σημείωσε ότι αρκετό από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο αντλήθηκε από το αρχείο του συλλόγου και δόθηκε από καρδίας από την ίδια. 

Επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός σε όλους για το έργο του,  Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, Ιδρυτής του Φάρου του Κόσμου. Ο ιερέας  συνεχάρη τον φίλο και συνοδοιπόρο του κ. Γ. Τσιτιρίδη και εξιστόρησε την κοινή τους πορεία τα τελευταία χρόνια στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ακόμα τη βοήθεια του συγγραφέα στο έργο του Φάρου του Κόσμου και ανέφερε τις επιτυχίες των παιδιών του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  

Ο  επόμενος ομιλητής, κ. Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Α.Π.Θ. για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να βρεθεί στην εκδήλωση. Έστειλε το μήνυμα του, το οποίο αναγνώστηκε και μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής :

«Ένα έργο όπως το βιβλίο του φίλου μου Γιώργου Τσιτιρίδη «οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» είναι έργο που πρέπει να διαβαστεί και από τους Ρομά, αλλά και από τους μη Ρομά που ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους μας που ζουν δίπλα μας.  Προσφέρει πολλά σε όσους θέλουν να δουν τους Ρομά μέσα από την δικιά τους οπτική γωνία κι όχι σαν εξωτερικοί ερευνητές. Συγχαίρω τον συγγραφέα για την εθνογραφική του μελέτη και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες». 

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Τσιάκαλος, νομικός και διεθνής εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και Σύμβουλος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, ο οποίος  εισήγαγε το κοινό στα ενδότερα του βιβλίου με μια λεπτομερέστατη ανάλυση. Συνεχάρη τον συγγραφέα για αυτό το έργο και εξήρε την προσφορά του στην μελέτη του πεδίου της ανθρωπολογίας και ιστορίας των Ρομά. 

Ο συγγραφέας λίγο πριν το κλείσιμο διάβασε τα μηνύματα των κ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ και κ. Βασίλη Πάντζου, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Ο κ. Χάγουελ μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην HIRA και επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής για την Γενοκτονία των Ρομά  στον λόγο του συνεχάρη τον κ. Τσιτιρίδη και αναφέρθηκε στην ανάγκη προβολής τέτοιων προσπαθειών.

Ο κ. Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συνεχάρη με τον γραπτό του λόγο τον συγγραφέα και τόνισε την σημαντικότητα της έκδοσης βιβλίων που αφορούν τους Ρομά της Ελλάδας, καθώς έτσι αποτυπώνεται η μακροχρόνια παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο και η κοινωνικό-οικονομικό-πολιτισμική συνεισφορά στα δρώμενα της χώρας. Εκτός του μηνύματος του προέδρου της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  βρέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης  με τον επιστημονικό της συνεργάτη κ. Γιάννη Μάντζα ο οποίος συνεχάρη επίσης τον φίλο και συγγραφέα και του εξέφρασε τη στήριξη σύσσωμου του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά.  

Ανάγνωση ομιλίας του Προέδρου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από τον Γ. Τσιτιρίδη

Ο  κ. Τσιτιρίδης κλείνοντας την εκδήλωση ζήτησε από όλους να πλησιάσουν και να  συνομιλήσουν μαζί του ώστε να γνωρισθούν περαιτέρω, ενώ υπέγραψε και πολλά βιβλία αναγνωστών που έμειναν στο τέλος της εκδήλωσης για να αγοράσουν βιβλία με την υπογραφή και την ξεχωριστή αφιέρωση του συγγραφέα. 

Συντάκτης κειμένου – φωτορεπορτάζ κ. Γιάννης Μάντζας

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Χθες το πρωί (07/07/2021) πραγματοποιήθηκε Οργανωμένη & Στοχευμένη Αστυνομική Επιχείρηση ευρείας κλίμακας στον καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορήθηκε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της αστυνομικής επιχείρησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, αστυνομικοί αφού έσπασαν όσες κάμερες βρίσκονταν στα σπίτια της περιοχής, προκάλεσαν πολλές υλικές φθορές σε σπίτια και αμάξια. Χτύπαγαν και σημάδευαν με όπλα γονείς μπροστά στα παιδιά τους, ενώ ένας μανάβης καταγγέλλει ότι του έσπασαν το πόδι και κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου του πήραν 360€ που είχε πάνω του.

Μαρτυρία μανάβη (07-07-2021)

Τέτοια περιστατικά προκαλούν απέχθεια απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όπως καταδικάζουμε απερίφραστα την παραβατικότητα, έτσι καταδικάζουμε και την αστυνομική αυθαιρεσία, την αστυνομική βία και τον αντιτσιγγανισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Τα όργανα της τάξης πρέπει να μας προκαλούν ασφάλεια κι όχι υλικές, σωματικές και ψυχικές βλάβες. Χρειάζεται αναδιαμόρφωση του όλου συστήματος και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων στους αρμόδιους και παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή τους για να σταματήσουμε να είμαστε πια μάρτυρες τέτοιων ανεκδιήγητων περιστατικών. 

« Παλαιότερες καταχωρίσεις