ΡΟΜ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΡΟΜΑ – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Μετά από ενδελεχή έρευνα και επικοινωνία με εκπροσώπους αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες Ρομά στη χώρα μας, το πρώτο Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρομά – ΡΟΜ, προχώρησε στην σύνταξη εξαμηνιαίας έκθεσης όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα εμπόδια τα οποία καλούνται να υπερκεράσουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας Ρομά.


Η έκθεση συντάχθηκε μετά από μια σειρά εργασιών όπως έρευνα πεδίου, συζητήσεις με τις κοινότητες, καταγγελίες που συνέλεξαν οι διαμεσολαβητές της πρωτοβουλίας ΡΟΜ και καταγραφές λοιπών φορέων και οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής είναι αποθαρρυντικά.


Η έρευνα του ΡΟΜ παρουσιάζει ξεκάθαρα και αναλυτικά όλους τους κοινωνικούς τομείς που αποτελούν καθημερινή πρόκληση για τη διαβίωση των κοινοτήτων Ρομά και μάλιστα ενταγμένες σε ένα πλαίσιο μιας παγκόσμιας πανδημίας, γεγονός που εντείνει τόσο τα ίδια τα προβλήματα όσο και τη διαχείριση και επίλυσή τους.


«Η προστασία των κοινοτήτων Ρομά κατά το τρέχον έτος έχει βρει σημαντικά εμπόδια τα οποία δεν εντάσσονται στη σφαίρα της ιδεολογικής προσέγγισης (άρνηση εμβολίου κατά του Covid 19) αλλά της πρακτικής εφαρμογής. Τα προληπτικά μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό, αποτελούν πρόκληση για το ένα μεγάλο μέρος των κοινοτήτων Ρομά που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ύδρευση. Η συμμόρφωση με τις συστάσεις προσωπικής υγιεινής είναι επίσης αμφισβητήσιμη, καθώς μέλη των κοινοτήτων Ρομά δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής στις κατοικίες τους. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες κοινότητες Ρομά ζουν σε περιορισμένες, υπερπλήρεις γειτονιές Ρομά, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη φυσική απόσταση, βασικό στοιχείο προληπτικών μέτρων δημόσιας υγείας. Πέραν ωστόσο των υγειονομικών κινδύνων, υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας οι οποίες ήδη πλήττουν αισθητά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η εξ αποστάσεως εκμάθηση μέσω ψηφιακής εκπαίδευσης για τις περισσότερες οικογένειες Ρομά δεν ήταν προσβάσιμη καθώς δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό πληροφορικής ή/και σύνδεση στο διαδίκτυο, ή μερικές φορές ακόμη και ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 πολλοί Ρομά έχουν αποκοπεί από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος και οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και επιπλέον φτωχοποίηση του πληθυσμού» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές της έκθεσης.


Επιπλέον, παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες Ρομά στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας, δηλαδή την υγεία, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη στέγαση, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την άνιση πρόσβαση σε πληροφορίες.


Τέλος παρουσιάζονται εκτενώς, συγκριτικά στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους αντίστοιχους τομείς καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες Ρομά, οι οποίες αποτελούν δυστυχώς ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα τόσο λόγω καταγωγής όσο λόγω φύλου. 


Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς όπου το Παρατηρητήριο θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις με σκοπό την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΣΕ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χθες (24/11/21) το απόγευμα έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων στον Πατριαρχικό θρόνο, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος, κά.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή τιμή επεφύλλαξαν στην Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά -ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ οι διοργανωτές, το ΔΣ και ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία η Παμμακάριστος» και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος. Η κ. Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε ονομαστικά στην παρουσία του προέδρου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλειου Πάντζου, και του νομικού συμβούλου, Ηλία Γιαννόπουλου. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια του λόγου του, ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στις οργανώσεις και στα πρόσωπα που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για έναν κόσμο πιο ισότιμο. 

Περισσότερα για την εκδήλωση δείτε εδώ: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/timitiki-ekdilosi-gia-ton-oikoymeniko-patriarchi-vartholomaio-sto-megaro-moysikis-video/https://gr.euronews.com/2021/11/24/ekdilosi-gia-ta-30-xronia-patriarxias-tou-oikoumenikoy-patriarxi-vartholomaio

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PROUD

Η ΠΑΝΟΣΕΡ υποδέχτηκε στην Αθήνα εταίρους από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία στα πλαίσια συσκέψεων για το πρόγραμμα Erasmus+ PROUD, στις 20-23/11/2021.

Σε ένα πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας σε ειδικούς αλλά και σε Ρομά σχετικά με τη χρησιμότητα δημιουργίας μίας πλατφόρμας για τη διατήρηση της γλώσσας ρομανί ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των Ρομά και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στη δια βίου μάθηση. Ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες από τις εκάστοτε χώρες, συμφωνήσαμε ως προς τα επόμενα βήματα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Απρίλιο στη Σερβία. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ pROceed

Στις 18-21/11/2021 εταίροι από Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Σλοβακία επισκέφτηκαν την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ pROceed, που υλοποιεί στη χώρα η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μαζί με τον Δήμο Χαλανδρίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επεξεργαστήκαμε την μπροσούρα του προγράμματος και καταλήξαμε στα επόμενα βήματα που θα ανταποκρίνονται στην ανάγκη τόσο για την «Παραγωγική Μάθηση» όσο και για τον «επαγγελματικό προσανατολισμό», την «Προετοιμασία Εργασίας» και την «Επαγγελματική Καθοδήγηση».

Μετά τη λήξη των εργασιών, επισκεφτήκαμε όλοι μαζί τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, όπου περιηγηθήκαμε και συνομιλήσαμε με κάποιους κατοίκους της κοινότητας. 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΡΟΜΑ 

Στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε χώρα η συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Roma Health Care II» το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή εταίρων από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. 

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο νέος δήμαρχος της Μπίτολα, κ. Toni Konjanoski, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες και επιβεβαίωσε την περαιτέρω υποστήριξη του στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου «Roma Health Care II», το οποίο αφορά στην βελτίωση της υγείας των Ρομά μέσω του θεσμού του Διαμεσολαβητή Υγείας Ρομά . Στη συνέχεια έγινε ανάλυση των έως τώρα εργασιών και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που αφορούν την εκπαίδευση των Διαμεσολαβητών Υγείας.  

Το σημαντικότερο σημείο ήταν η εισαγωγή των διαμεσολαβητών υγείας Ρομά που θα εκπαιδευτούν στα πλαίσια του προγράμματος. Από την πλευρά της Ελλάδας, εταίροι του προγράμματος είναι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με την οποία συμμετείχε ενεργά για πρώτη φορά η εκπαιδευόμενη ρομνή Μεσολαβήτρια Υγείας κ. Μαρία Νικολάου, και ο Δήμος Χαλανδρίου. Τη δεύτερη μέρα έγινε παρουσίαση των επιμέρους τοπικών σχεδίων των συμμετεχόντων Δήμων.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και καλωσορίζουμε όλους τους διαμεσολαβητές υγείας Ρομά στο πρόγραμμα ευχόμενοι μία δημιουργική και ουσιαστική συνεργασία που θα βοηθήσει τις Ρομά κοινότητες σε κάθε χώρα να βελτιώσουν την ποιότητα της υγείας τους και να λύσουν τα χρόνια προβλήματα έλλειψης ενημέρωσης για θέματα υγείας, διευκολύνοντας την ουσιαστική πρόσβαση τους στην υγεία.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (8/11/2016 – 8/11/2021)

Μέρα γιορτής για την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά η σημερινή.

Πριν πέντε χρόνια σαν σήμερα δημιουργήθηκε και ξεκίνησε η κοινωνική δράση του πρώτου και μοναδικού τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά στη χώρα μας. 

Πέντε χρόνια καθημερινής τριβής στο πεδίο, δίπλα στους συνανθρώπους μας, γνωρίσαμε τις ανάγκες τους, αποτυπώσαμε τα προβλήματα και αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες τους. Αγωνίες όλων των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καθώς και όσων συμπορεύτηκαν μαζί μας σε όλη αυτήν την πορεία. 

Στόχος του Πανελλαδικού Οργάνου από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η ολιστική ένταξη όλων των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας, Ελλήνων Ρομά, ισότιμα και ισόρροπα στον κοινωνικό ιστό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προχωρήσαμε σε συνέργειες τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο και παρά τις δυσκολίες βρήκαμε συμμάχους με τους οποίους μοιραζόμαστε το κοινό όραμα της ολιστικής ένταξης. Μέσω πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων συμπορευόμαστε σε μία συλλογική προσπάθεια ένταξης των Ελλήνων Ρομά συμπολιτών μας. 

Τα πέντε αυτά έτη μας βρίσκουν πιο έμπειρους και δυναμωμένους από ποτέ και αποτελούν τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εύχεται οι δημοκρατικοί καθημερινοί αγώνες να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της ένταξης σε τέτοιο βαθμό ώστε στο μέλλον να είμαστε κοντά στους Έλληνες Ρομά όχι ως μοχλός ενταξιακής διαδικασίας, αλλά ως φορέας που θα εγγυάται την κοινωνική ασφάλεια, αφού η ένταξη θα έχει επιτευχθεί.

Χρόνια πολλά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ 2021 (ROMA POLITICAL SCHOOL)

Με μεγάλη επιτυχία και σε πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο πραγματοποιείται και το β’ μέρος του Σχολείου Πολιτικής για τους Ρομά 2021 του Συμβουλίου της Ευρώπης που για δεύτερη χρονιά διοργανώνει ο σύλλογος γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, αλλά και μέσω zoom με υπεύθυνο συντονιστή το δικηγόρο Θεσσαλονίκης και νομικό σύμβουλο του συλλόγου γυναικών κ. Γεώργιο Τσιάκαλο.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Αννούλα Μάγκα.

Παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος και η Έφορος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και συνεργατών, κ. Κώστας Παϊτέρης και κ. Ελένη Δεσιώτου.

Πολλές και πολλοί νέοι Ρομά συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, κ. Βασίλης Πάντζος, και άλλα μέλη του ΔΣ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον υπερδραστήριο σύλλογο γυναικών Δενδροποτάμου, στην Πρόεδρο κ. Αννούλα Μάγκα και στους άξιους συνεργάτες της που ανοίγουν νέους δρόμους για τη συμμετοχή των Ρομά στη δημόσια σφαίρα και στην πολιτική.

Διεύρυνση συνεργασιών και εντατικοποίηση σχεδιασμού προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις πραγματικές ανάγκες του πεδίου από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και το ΦΑΡΟ ΤΟΥ KOΣΜΟΥ

Σε μια άκρως επιτυχημένη και εποικοδομητική συνάντηση συμμετείχαν η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ο Φάρος του Κόσμου στο Kiskunhalas της Ουγγαρίας την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στα πλαίσια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή και σχεδιασμό νέων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το δίκτυο του Οργανισμού JugendStil.

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενώ την αντιπροσωπεία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ πλαισίωναν ο Επιστημονικός Συνεργάτης Γιάννης Μάντζας και ο Νομικός Σύμβουλος Ηλίας Γιαννόπουλος, ενώ το Φάρο του Κόσμου εκπροσώπησε ο π. Αθηναγόρας.

Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Δήμος Χαλανδρίου, η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και συνεργατών και η ΜΚΟ Biopolitics.

Ακούστηκαν και αναλύθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα ενώ επικράτησε συγκίνηση όταν τηρήθηκε από όλους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σε συνεργασία με το Φάρο του Κόσμου δεσμεύτηκαν για την υποβολή δέσμης προγραμμάτων που θα συμβάλουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Τσιγγάνων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα στο καφέ του βιβλιοπωλείου red n’ noir στην οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη – Αθήνα παρουσιάστηκε χθες το βράδυ (04/11/21) το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεθεξις».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι δικηγόροι Αθηνών Ηλίας Γιαννόπουλος και Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος, μιλώντας με λόγια καρδιάς για το συγγραφέα και το σημαντικό έργο του.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι : Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, Πρόεδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών, Κώστας Παϊτέρης, πολιτικός Μαρία Τζαμπάζη κά. 

Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα στον συγγραφέα, ενώ αναφορές έγιναν για τα χρόνια και μείζονα προβλήματα της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά.

Παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι και γνωστοί του συγγραφέα από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και νομικό κόσμο της Αθήνας.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα σταθεί αρωγός στην προώθηση και προβολή και αυτού του σημαντικού πονήματος που ρίχνει φως σε πολλές πτυχές της ζωής, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γλώσσας των Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης.

Πολλά συγχαρητήρια και καλοτάξιδο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑ

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» έρχεται να δημιουργήσει το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης της κοινότητας στις 20/11/2021 στην περιοχή της Χαλκίδας, ενώ το Σαββατοκύριακο 30-31 Οκτωβρίου το Παρατηρητήριο έκανε περιοδεία σε Δυτική Αχαΐα, Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Σαγέικα, Φαρουσέικα, Γηρουσέικα, Πέτρα, Βραχνέικα και Καριά. Δεκάδες μέλη της κοινότητας επισκέφτηκαν την αντιπροσωπεία μας η οποία και κατέγραψε ιδιαίτερα σημαντικά περιστατικά τα οποία και θα εξεταστούν άμεσα από την νομική υπηρεσία της πρωτοβουλίας. 

Ενθουσιώδης είναι η συμμετοχή των Ρομά που για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν και να αναφέρουν περιστατικά που τους συμβαίνουν καθημερινά. Η ομάδα του Παρατηρητηρίου επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες για να ακουστεί η φωνή της κοινότητας στους αρμόδιους φορείς και να δοθούν λύσεις. 

Ενημερώνουμε, ενημερωνόμαστε και μένουμε ενεργοί!

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΣΙΓΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ 

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις σχετικά με την ανθρωποκτονία που έλαβε χώρα στο Πέραμα στις 22-10-2021 και στηρίζει την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη μέσω της νομικής της υπηρεσίας. Κύριο αίτημα της είναι η απονομή δικαιοσύνης, χωρίς συγκαλύψεις και στρεβλώσεις, καθώς και η κοινωνική συνοχή και ειρήνη. 

Πέντε χρόνια τώρα αναζητάμε γέφυρες συνεργασίας και λύσεις προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Ας αποτελέσει αυτό το τραγικό συμβάν αφορμή για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. Με αίσθημα ευθύνης επιθυμούμε να εισφέρουμε γόνιμα στο δημόσιο διάλογο με τις παρακάτω προτάσεις:

1. Για την ουσιαστική κοινωνική ένταξη των Ρομά, απαιτείται μια σταθερή θεσμικά αναγνωρισμένη συνεργασία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με την Πολιτεία στη βάση της ισότιμης συμμετοχής στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Μόνο μέσα από την θέσπιση μιας οργανικής εταιρικότητας ανάμεσα στα επίπεδα της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης με την θεσμική εκπροσώπηση των Ρομά σε όρους θετικού διαλόγου και συναίνεσης θα μπορέσει η Πολιτεία να θεσπίσει βιώσιμες και αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης.   

2. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και της συμμετοχικής διαδικασίας που προτείνουμε, μπορούν να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις μεταφοράς βιωματικών εμπειριών παραβατών Ρομά (φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, κ.λπ.) που θα αποτρέπουν τους ομόφυλούς τους από την παραβατική συμπεριφορά. 

3. Κομβικής σημασίας είναι η δημιουργία Επιτροπής για την καταγραφή και ανάλυση του εγκληματικού φαινομένου που λειτουργεί σε κάποιες κοινότητες Ρομά (εγκληματογόνες αιτίες, παραβατικότητα επιβίωσης σε μεγάλο βαθμό, οργανωμένο έγκλημα στους κόλπους των Ελλήνων Ρομά) με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ειδικοί επιστήμονες.

4. Επιπλέον, έργο της ως άνω Επιτροπής να είναι ο σχεδιασμός και η επεξεργασία ενός Στρατηγικού σχεδίου για την απογκετοποίηση των κοινοτήτων Ρομά, με μετεγκατάσταση πληθυσμού / διάχυση πληθυσμού στον κοινωνικό ιστό βάσει ηλικιακών κριτηρίων και βαθμού ωρίμανσης ένταξης.

5. Επιπροσθέτως, είναι σημαντική η διαρκής και ανθρώπινη παρουσία σε όλους τους καταυλισμούς, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με εφαρμογή του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. 

6. Απαραίτητη είναι επίσης η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας (Ρομά και μη Ρομά) σε άμεση συνέργεια και σύμπραξη με τους εμπλεκόμενους Δήμους (Μενίδι, Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, Δενδροπόταμος, Αγία Σοφία κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε, τη διοργάνωση ημερίδων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δημιουργικών ενασχολήσεων (ιστορία, αρχαιολογία, εικαστικά, γνωριμία του τόπου, κ.λπ.). 

7. Αποτελεί πεποίθησή μας πως η ένταξη νέων Ρομά με ποσόστωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ θα φέρει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, καθώς αρκετοί Ρομά γνωρίζουν βιωματικά το φαινόμενο της παραβατικότητας σε όλο του το εύρος. (Ερμηνεία άρθρου 116 παρ. 2 περί προσωρινής/μεταβατικής θέσπισης θετικών μέτρων ως τρόπος αντιμετώπισης της ευαλωτότητας, που χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων Ρομά.)

8. Σκόπιμο κρίνεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ να αναπροσαρμόσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενεργητικής ή παθητικής εμπλοκής Ελλήνων αστυνομικών στην ανοχή του παραβατικού φαινομένου. Επίσης, η τιμώρηση των αποδεδειγμένων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας θα αποτελούσε εγγύηση για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κοινότητας και ελληνικής αστυνομίας.

9. Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει σε συνεργασία με το ΕΣΡ, την ΕΡΤ και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υιοθετήσουν κώδικα δεοντολογίας κατά της ρητορικής του μίσους και μετάδοσης της πληροφορίας με ρατσιστικό τρόπο και πρόθεση στοχοποίησης. 

10. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά.

11. Τέλος, απαιτείται διαρκής και καθημερινή συνεργασία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι, παρά ταύτα η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ως ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, στρατεύεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων της, προκειμένου να προωθηθούν ενέργειες και δράσεις που θα συμβάλουν στην ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας και στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού τους με στόχο την κοινωνική συνοχή και ειρήνη. 

« Παλαιότερες καταχωρίσεις